Gündem

Üç haftada iki korkutan deprem! Yaşanan son depremler ne mesaj veriyor?

İstanbul’da 4 Aralık 2023 tarihinde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki deprem büyük endişe uyandırmıştı. 17 Aralık Pazar akşamı ise Yalova Çınarcık’ta 4.1 büyüklüğünde deprem yaşandı. Bu deprem İstanbul’da da hissedildi. Üç haftada yaşanan iki hissedilen depremin ardından uzman isimlerden açıklamalar geldi.

Abone Ol

DEMET İLCE / MUHABİR

İstanbul ve çevresinde hissedilen deprem, vatandaşları tedirgin etti. Depremlerin son zamanlarda sık sık hissedilebilir derecede meydana gelmesi, Büyük Marmara Depremi endişesi uyandırdı. Yaşanan son depremlerin ardından uzmanlar kentsel dönüşüme hız verilmesi gerektiği konusunda uyardı. Deprem Uzmanı Bülent Oruç ve Prof. Dr. Zafer Akçiğ, Diriliş Postası’na konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden bu yana vatandaşlar, adeta tek ayak üstünde duruyor. Ülkenin dört bir yanında yaşanan ufak çaplı depremler dahi herkesi tedirgin ediyor. Büyük Marmara Depremi’nin yaklaştığı konusunda uzman isimlerden açıklamalar ve uyarılar art arda geliyor. En son İstanbul’da yaşanan 5.1 büyüklüğündeki depremle 17 Aralık Pazar akşamı meydana gelen Yalova Çınarcık’taki 4.1 büyüklüğündeki depremler, tekrar büyük Marmara depremini gündeme getirdi.

"BAĞIMSIZ BİR DEPREM"

Diriliş Postası’na açıklamalarda bulunan Deprem Uzmanı Zafer Akçiğ, yaşanan depremin beklenen depremin öncüsü olmadığını, bağımsız bir deprem olduğunu dile getirdi. Bu depremden sonra artçıların gelip gelmediğine dikkat etmek gerektiğinin altını çizen Akçiğ, “Türkiye’nin bütün fay hatları üs bölgesi. Ayırmak doğru değil. Kıta içinde bir takım olayların olması kaçınılmaz.” dedi.

ADALAR KOLUNU TETİKLER Mİ?

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Bülent Oruç ise Yalova-Çınarcık 4.1 büyüklüğündeki depremin Çınarcık çukurluğunun güneyini kısmen sınırlayan lokal Çınarcık fayının hemen kuzeyinde meydana geldiğini belirtti.

Oruç, “Çok daha önemlisi, Çukurluğun kuzeyini sınırlayan ve ağırlıklı görüş olarak beklenen yıkıcı İstanbul depreminin kaynağı olabilecek Adalar kolu” dedi. Oruç, 4.1 büyüklüğündeki depremin Adalar kolunu tetikleyip tetiklemeyeceği ile ilgili ise “4.1 küçük genlikli deprem olsa da sismik aktivite dikkatle izlenmeli.” yanıtını verdi. Adalar kolu üzerinde17 Ağustos 1999 depreminden bu yana gerilim olduğunu belirten Oruç, “Kentsel dönüşüme hız verelim. Riski indirelim.” uyarısında bulundu.

"BU KÜÇÜK DEPREMLER BÜYÜK DEPREMİ RAHATLATMIYOR"

Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, 7 büyüklüğünde deprem bekleniyorken 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini ve iki hafta önce de Gemlik’te 5. 1 büyüklüğünde deprem yaşandığını hatırlatarak, bu depremlerin beklenen büyük depremden bin kat küçük olduğunu söyledi.

Moriwaki, "3 sene önce Silivri’de başladı, Elazığ, Maraş, Hatay, İzmir, Manisa’da depremler oldu. Son 3 senede olan depremler ile enerji atılmaya başlandı. Artık nerede, ne zaman, ne kadar büyüklükte deprem geliyor diye sormamalı. Deprem geliyor. Herkes hazır olmalı. Hazırlıklı olursak riski %70 düşürürüz." diye ekledi.

Depreme karşı alınması gereken önlemleri ise uzman isim şöyle sıraladı:

"Oturulan binanın zemini iyi mi, kötü mü? Zemin yumuşaksa deprem şiddetli hissedilir. 1999 depreminde İstanbul’da fazla hasar olmadı ama buna rağmen Avcılar’da bina çöktü, hasarlar oluştu.

İkinci olarak binanın ruhsatı olup olmaması önemli.

Üçüncü olarak 2000 yılından sonra mı inşa edildi? 1998’de yönetmelikte değişiklik oldu. 2000’den sonra inşa edilen binada rahatlıkla oturulabileceğini söyleyebiliriz.

Deprem anında yaşam üçgeni oluşturulmalı, merdivenden inmemeli, asansöre binmemeli. Eşyaları da sabitlemek lazım."

Moriwaki, bu küçük depremlerin beklenen büyük depremi nasıl etkilediği ile ilgili ise şunları söyledi:

"Bu depremler sık sık meydana gelirse daha büyük depremler olacak diye düşünmek gerekiyor. Enerjinin açığa çıkmasıyla meydana gelen bu küçük depremler beklenen büyük depremi rahatlatmıyor."

AYNI YERDE MEYDANA GELEN DEPREMLER

Yalova, Çınarcık açıklarında, Çınarcık Çukurlugu'nda (#Marmaradenizi) KAFZ doğu Marmara segmenti üzerinde

17.12.2023, 23:53

Mw=4.1 büyüklüğünde bir #deprem oldu.

* 26.10.2020 ve 17.01.2023 tarihlerinde, aynı yerde 1.3 3.2="" aral="">

*514 yıl önce 1509 depremi oldu.