Gündem

Türk'ün bağımsızlığı denizlerde dalgalandı: Kabotaj Bayramı kutlu olsun

1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile denizlerimizdeki egemenlik haklarımız pekiştirilmiş, milli denizciliğimizin temelleri sağlam bir şekilde atılmıştır. Bu önemli gün, Türk denizciliğinin bağımsızlık ve egemenlik sembolü olarak her yıl coşkuyla kutlanmaktadır. Bu yıl Mezitli Soli Pompeipolis Antik Kenti’nde bugünün anısına 1 km² büyüklüğünde ülkemizin deniz üzerinde açılmış en uzun bayrağı dalgalandırıldı.

Abone Ol

Hazal Mihrace Göksun - Muhabir 

1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile denizlerimizdeki egemenlik haklarımız pekiştirilmiş, milli denizciliğimizin temelleri sağlam bir şekilde atılmıştır. 

Kabotaj hakkı, bir ülkenin kendi karasuları ve limanları arasında gemi işletme ve liman hizmetlerini kontrol etme hakkını ifade eder. Osmanlı İmparatorluğu'nda kapitülasyonlar sona erdikten sonra Türkiye, kabotaj hakkını kazandı. Kabotaj Bayramı, 1935'ten beri 1 Temmuz günü kutlanmaktadır.

Bu yıl, Dünyanın ilk limanlarından olan Mersin’deki Mezitli Soli Pompeipolis Antik Kenti’nde ise bugünün anısına 1 km² büyüklüğünde ülkemizin deniz üzerinde açılmış en uzun bayrağı dalgalandırıldı. 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, X sosyal medya hesabından o anlara ilişkin görüntüleri paylaştı. Türk'ün bağımsızlığı adeta denizlerde dalgalandı.

Yerlikaya, paylaşımında Kabotaj Bayramını'da kutladı ve denizcilerimizden Piri Barbaros Hayrettin Paşa’yı, şanlı denizcilik tarihimizin tüm kahramanlarını rahmetle andı.