Gündem

Türkiye’yi işgal girişimi: 15 Temmuz

Abone Ol

Diriliş Postası Ankara Temsilcisi Seda Şimşek/Ankara

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içinde gizlice örgütlenmiş, asker üniforması giymiş hain Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensupları, seçilmiş cumhurbaşkanını ortadan kaldırmak, hükümeti devirmek, parlamentoyu, anayasayı ve demokrasiyi ilga etmek amacıyla 15 Temmuz 2016’da kanlı darbe girişiminde bulunmasının üzerinden dört yıl geçti. Türkiye’nin 81 ilinde meydanlara çıkan vatandaşlar, namlusunu millete çeviren tankların üzerine çıkarak, gökyüzünden başına bomba yağdıran savaş uçaklarını durdurmak için tarlalarını yakarak, 251 şehidi ve 2 bin 193 gazisiyle Türkiye’yi işgal girişimini durdurdu.

KALKIŞMAYI YILDIRIM AÇIKLADI

O gün, Genelkurmay’da silah sesleri duyuldu ve bir helikopterden, dışarıda bulunanların üzerine ateş açıldı. Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı ve TRT Genel Müdürlüğü bir grup askerce ele geçirildi. Aynı saatlerde, İstanbul’da Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri bir grup asker tarafından geçişe kapatıldı. Türkiye, darbe girişimini o günün Başbakanı Binali Yıldırım’dan öğrendi. Yıldırım, bir televizyon kanalının canlı yayınına bağlanarak yaptığı açıklamada, “Bu girişime izin verilmeyecektir. Bunu yapanlar en ağır bedeli ödeyeceklerdir. Askerin içerisinde bir grubun kalkışması söz konusu.” dedi.

KORSAN BİLDİRİ OKUTULDU

Güvenlik kaynaklarınca “Askeri kalkışma, ordu içerisindeki FETÖ/PDY mensubu bir grup subay tarafından yapılmaya çalışılmaktadır.” açıklaması yapıldı. TRT’yi işgal eden darbeci askerler darbe bildirisi okuttu. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarınca bildirinin TSK tarafından yapılmadığı uyarısında bulunuldu, “Korsan bildiridir.” ifadesi kullanıldı.

ERDOĞAN HALKI MEYDANLARA ÇAĞIRDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmaris’te basına yaptığı açıklamada, milli iradeyi oluşturan cumhuru meydanlara davet ederek, “Türkiye Cumhuriyeti Pensilvanya’dan yönetilecek bir ülke değildir.” dedi. Erdoğan, televizyon kanallarının canlı yayınına bağlanarak askeri kalkışmaya tepki gösterdi ve halkı meydanlara davet etti. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere, Türkiye’nin 81 ilinde binlerce vatandaş darbe girişimini engellemek, milli iradeye sahip çıkmak için sokağa çıkıp FETÖ’cü askerlere direndi. Darbecilerin silahsız insanların üzerine jetlerden attığı bombalar, helikopter ve tanklardan açtığı ateş sonucu 251 kişi şehit, 2 bin 193 kişi gazi oldu.

ERDOĞAN’A SUİKAST GİRİŞİMİ

FETÖ mensubu teröristler, suikast yapmak üzere Erdoğan’ın Marmaris’te kaldığı otele baskın düzenleyerek oteli helikopterlerle ateş altına aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, biri koruması 2 polisin şehit edildiği suikast timinin baskınından önce, otelden ailesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile ayrıldı. Erdoğan, Atatürk Havalimanı’na indi, gelişmeleri buradan takip etti. Binlerce İstanbullu da Erdoğan’ı karşılamak üzere havalimanına gitti. Suikast için Marmaris’e giden darbeci askerler başarısız olduklarını anlayınca bölgeden kaçtı.

TBMM’Yİ, CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLLİYESİNİ BOMBALADILAR

Darbeci teröristler MİT’e helikopterle saldırdı. TBMM, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin çevresi, TÜRKSAT ve Ankara Emniyet Müdürlüğü ağır hasar gördü. Gölbaşı ilçesindeki Özel Harekat Daire Başkanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı bombalandı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve bazı kuvvet komutanları, darbe girişiminde bulunan bir grup asker tarafından rehin alındı.

TBMM AÇILDI

TBMM Genel Kurul Salonu açıldı, milletvekilleri bombalar altında çalışmalarını sürdürdü. Meclis’te grubu bulunan, darbe girişimini kınayan ortak bildiriye imza attı.

21 SAATTE KONTROL ALTINA ALINDI

Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı’nda, TSK içerisindeki FETÖ mensubu bir grup subay tarafından başlatılan darbe girişimi, tüm yurtta yaklaşık 21 saatte kontrol altına alındı. 15 Temmuz günü başlayan darbe teşebbüsüne ilişkin faaliyetler, 16 Temmuz Cumartesi günü saat 13.00’te bertaraf edildi. Boğaz Köprüsü’nde başlayan hareketlilik üzerine, Türkiye’ye bir kalkışma girişimi olduğunu ilk duyuran isim olan Başbakan Binali Yıldım, 16 Temmuz Cumartesi günü saat 12.57’de, darbe girişiminin kontrol altına alındığını açıkladı.

HUKUK ÖNÜNDE HESAP VERDİLER

Darbe girişimiyle ilgili ilk soruşturma İstanbul’da başlatıldı, darbecilerin görüldükleri yerde tutuklanacakları bildirildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ ile irtibatlı yargı görevlileri ve sözde “Yurtta Sulh Konseyi” üyesi askerler hakkında gözaltı kararı verildi. Yurt genelindeki darbeci askerler yakalandı. O gece kalkışmaya eylemli olarak katılan FETÖ’nün silahlı ve sivil unsurları hukuk önünde hesap verdi. 289 darbe davasından 275’inin ilk derece yargılamaları sonuçlandırıldı, bugüne kadar 2 bin 332’si müebbet ve ağırlaştırılmış müebbet, bin 598 süreli hapis cezası olmak üzere 4 bin 130 sanık ceza aldı.

OHAL İLAN EDİLDİ

Darbe girişiminin ardından 20 Temmuz 2016’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, örgüte yönelik etkin mücadele için üç ay süreli olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. OHAL kapsamında kamuda örgütle bağlantılı kişilerin ihraçlarını, örgüte ait kurumların kapatılarak hazineye devrini de içeren 8 Kanun Hükmünde Kararname (KHK) yayımlandı. Bu KHK’lerle Türkiye yeni düzenlemelerle tanıştı. Buna göre, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı İçişleri Bakanlığına, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları, Milli Savunma Bakanlığına bağlandı.

KAMUDAN İHRAÇLAR

Bu kapsamda, mülki idare amirleri, belediyeler dahil İçişleri Bakanlığından 39 bin 837 kişi ihraç edildi, 5 bin 654 kişi görevden uzaklaştırıldı ve 12 bin 795 kişi de görevine iade edildi. Milli Savunma Bakanlığınca FETÖ ile mücadele kapsamında 15 Temmuz 2016’dan Haziran 2020’ye kadar TSK’dan 19 bin 583 personel ihraç edilirken, 4 bin 156 personel hakkında adli ve idari süreç başlatıldı. Yargıda, 3 bin 932 hâkim ve savcı, 6 bin 84 personel FETÖ/PDY bağlantısı sebebiyle meslekten ihraç edildi.

807 FETÖ MENSUBUNUN İADESİ TALEP EDİLDİ

Adalet Bakanlığı, bugüne kadar aralarında ABD, Almanya, Romanya ve Belçika’nın da bulunduğu 105 ülkeden 807 FETÖ mensubunun iadesini istedi. ABD’den FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in yanı sıra çok sayıda örgüt yöneticisi ve üyesinin, Almanya’dan da örgütün sözde hava kuvvetleri imamı Adil Öksüz ile eski savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara’nın iadeleri talep edildi. İade taleplerinin ardından 27 ülkedeki 116 FETÖ mensubu Türkiye’ye gönderildi.

GÜLEN HAKKINDAKİ İADE DOSYALARI

Terör örgütü ele başı Fetullah Gülen hakkında, 7 iade talebi ABD makamlarına gönderildi. Bu taleplerle, 15 Temmuz darbe teşebbüsü başta olmak üzere, 27 suçtan iadesi istendi. ABD’ye gönderilen iade taleplerinde, Tahşiye dosyası, Selam Tevhid/Kudüs Ordusu dosyası, Polis Meslek Yüksek Okulu sınav sorularının örgüt mensuplarına verilmesi dosyası, FETÖ Çatı Davası dosyası, 15 Temmuz/Genelkurmay Karargâhı Çatı Davası dosyası, Cumhurbaşkanına Suikast Teşebbüsü dosyası, 15 Temmuz/ İstanbul dosyası yer alıyor.

CUMHURBAŞKANI MİLLETE SESLENECEK

Darbenin dördüncü yıl dönümünde, TBMM’nin bombalandığı yerde 15 Temmuz Şehitler Anıtı açılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önce TBMM’de konuşacak, darbe girişiminin başladığı saatte ise millete seslenecek.