Etten sonra, sağlığımıza en büyük katkıyı sağlayan, en etkili bitkisel protein kaynaklarından biri de kuru fasulyedir. Kuru fasulye, lifli yapısının yanı sıra içerdiği folatlar (B9), piridoksin (B6), tiamin (B1), pantotenik asit(B5), riboflavin(B2), Kobalamin B12 ve niasin(B3) gibi birçok B kompleks vitamininin en iyi kaynaklarından biridir. Ayrıca içerdiği demir, çinko, magnezyum, oflavin, folik asit ve E vitamini sayesinde, vücudumuzu hastalıklara karşı zırh gibi korumakta ve bağışıklık sistemini güçlü tutmaktadır. Bol C vitaminiyle yenildiğinde ise çarpan etkisiyle tüm vitaminler açığa çıkmaktadır.
Tüm faydaları göz önüne alınarak kuru fasulyenin en az haftada 2 kez tüketilmesi gerekir.
Fasuli Lokantaları nasıl kuruldu
Fasuli Lokantaları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akif Köse, 1980 Rize doğumlu bir Karadenizlidir. Fasuli Lokantaları olarak 6 adet şubeleri bulunmaktadır. İlk restoranını 2001 yılı içinde Cerrahpaşa’da açan Mehmet Akif Usta, burada 4 masayla hizmet verdiklerini ve çekirdekten bulaşık yıkarak yetiştiklerini söylüyor. Babadan miras kalmadığını, dişimizle tırnağımızla bugünlere geldiklerini anlatan Mehmet Akif Usta, ikinci yerini 2004 yılında Karaköy’de nargilecilerin arasında Tophane’de açıyor. Burada beş katlı, tarihi, boğaza nazır terası olan merkez şubesinde İstanbul halkına Karadeniz fasulyesini sevdiriyor. Bizden önce fasulye bir yemek olarak pek kabul edilmiyordu. Biz onu yanında pilavı, turşusu ve mısır ekmeğiyle bir yemek olarak kabul ettirmeyi başardık diyor. Üçüncü şube 2007 yılında Çapa’da faaliyete giriyor. Ardından dördüncü şube 2008 yılında Sirkeci meydanda açılıyor. 5. Şube 2013 yılında Aksaray Vatan Caddesi’nde ve 6. şube 2018 yılında Büyükçekmece’de açılıyor.
Çiftçiler “Fasuli” için özel üretiyorlar
Doğu Karadeniz’de özel üreticileri var. Sırf Fasuli lokantaları için yılda 45 tona yakın kuru fasulye üretiyorlar. Üst sınıf kalibre fasulyeyi elde etmek için Karadeniz bölgesinde anlaşmalı olduğu elek fabrikaları var. “Bugünden sonra artık Anadolu’ya açılma vakti, yurtiçi ve yurtdışı olarak franchise vereceğiz” diyor Mehmet Akif Usta ve devam ediyor:
“Kuru fasulyenin çok sağlıklı bir yemek olduğuna inanıyorum ve insanların sağlıklarına katkı sunuyorum, bu bana büyük bir haz veriyor. Biz 14 kardeşiz, 12 kardeş bu işin içinde bizzat çalışmaktadır. Her bir şubede bir kardeşim mutfakta, bir kardeşim işletmenin yönetiminde bulunmaktadır. Bugün 20 TL ne yeniliyor. Biz burada sağlıklı bir yemeği yanındaki ikramlarıyla 20 TL’ye veriyoruz. Onun için çok müşterimiz oluştu. Aynı zamanda cumhurbaşkanları, başbakanlar, bakanlar, milletvekilleri, iş adamları bürokratlar sürekli kuru fasulye yemeği yemeye geldiler.”
Milli yemeğimiz kuru fasulye
Bir zamanlar kuru fasulye yemeği gariban yemeğiydi. Eski Türk filmlerinin en çok sevilen karelerinden ve repliklerinden biriydi kuru soğan ve fasulye. “Şener Şen”li “Kemal Sunal”lı çekilen hemen tüm filmlerde hali vakti zayıf olanların yiyeceği olarak takdim edilirdi. Ama artık kuru fasulye milli yemeğimiz oldu. Halkımız genel olarak benimsedi bu yemeği.
“Kuru fasulye şimdi gelir seviyesi yüksek olanların da aradığı bir yemek oldu.”