Bakan Kacır, orta yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatının geçen yıl 97,3 milyar dolara ulaştığını, bu yılın ilk dokuz ayında ise 73,4 milyar dolar seviyesine geldiğini açıkladı. Türkiye'nin imalat sanayisinde orta yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatının son on yılda 100 milyar dolara yaklaştığını belirten Kacır, 2013'te 53,1 milyar dolar olan bu ihracatın, 2021’de 77,4 milyar dolara, 2022’de ise 88,7 milyar dolara yükseldiğini kaydetti.
Gelecek Hedefleri
Bakan Kacır, yüksek katma değerli üretimi hedefleyen sanayi politikaları ile Türkiye'nin orta ve yüksek teknolojili ürün ihracatının imalat sanayi ihracatı içindeki payının artırılmasını hedeflediklerini ifade etti. 2024’te bu ihracatın yaklaşık 104 milyar dolar olmasının beklendiğini, 2025’te ise 117,1 milyar dolara ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. Kacır, "Gelecek yıl orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatındaki payının yüzde 44'e yaklaşmasını bekliyoruz," dedi.
Yeni Teşvik Programları
Kacır, Türkiye'yi küresel bir üretim üssü haline getirmek amacıyla OSB sayısını 191'den 362'ye yükselttiklerini ve 45 endüstri bölgesi kurduklarını vurguladı. Yüksek teknoloji yatırımları için AR-GE'den seri üretime kadar bütüncül bir destek mekanizması olan "Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı" ile bugüne kadar 102 milyar liralık yatırımı harekete geçirdiklerini belirtti.
Bakan Kacır, "HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı" ile yatırımcılara cazip koşullarda finansman sağlanacağını ve yeni teşvik enstrümanlarının devreye alınacağını ifade etti. İmalat sanayisinde büyük veri, nesnelerin interneti, endüstriyel robot teknolojileri gibi 8 dijital teknoloji alanında proje teklif çağrıları yapılacağını da sözlerine ekledi.