Gündem

Türkiye'nin stratejik insan kaynakları planlaması çalışmaları hız kazandı

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, Türkiye'nin 15 bin doları aşan kişi başı GSMH ile üst gelir grubu ülkeler arasına girmeye hazırlandığı bu dönemde, Stratejik İnsan Kaynakları Planlaması çalışmalarına hız verdiğini duyurdu.

Abone Ol

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin yeni ekonomik büyüklüğüne uygun, gelişmiş ekonomilerle rekabet edebilecek ve sürdürülebilir büyümeyi destekleyecek insan kaynağı planlamasının gerekliliği vurgulandı. Bu kapsamda önemli bir projenin daha hayata geçirildiği bildirildi.

Açıklamaya göre, Yakın Zamanda Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YÖİKK) toplantılarına dahil edilen Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, piyasaların ihtiyaç duyduğu Mesleki Eğitimden İstihdama Geçiş (MEİS) ile ilgili bir çalışma grubu oluşturdu. Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı gibi iş gücü arzını sağlayan kurumlar ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği gibi çatı meslek örgütlerinin de bulunduğu 20’den fazla paydaşla birlikte üç yıl boyunca uygulanacak bir eylem planı hazırlandığı belirtildi.

MEİS Eylem Planı ve Türkiye'nin Rekabet Gücü

Açıklamada, Stratejik İnsan Kaynakları Planlaması'nın, MEİS Eylem Planı çerçevesinde birinci öncelikli politika olarak belirlendiği ifade edildi. Yüksek katma değerli sektörlere yönelerek, Türkiye'nin uluslararası rekabet gücünü artıracağı ve yatırım, üretim, ihracat, istihdam hedeflerine ulaşacağı vurgulandı. Bu adımların, Türkiye'nin "Yeni Yüzyılın Yetenek Üssü" olmasına katkı sağlayacağı belirtildi.

"Avrupa Birliği Ortalamasını Yakaladık"

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Salim Atay, iş gücü piyasasındaki ikiz dönüşüm ve yapay zekanın getirdiği değişimlere uyum sağlamanın kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti. Atay, Türkiye’nin bu süreçte nitelikli insan kaynağını artırmaya yönelik şeffaf ve veriye dayalı projeler geliştirdiğini ve olumlu sonuçlar elde ettiklerini belirtti. TÜİK verilerine göre, 2019 yılında yüzde 28,5 olan 20-24 yaş grubu işsizliği, 2023 sonunda yüzde 18,2'ye düşerek 10,3 puanlık bir iyileşme sağlandı. Bu iyileşmenin 6,1 puanlık kısmının geliştirilen objektif araçlardan kaynaklandığını ifade eden Atay, bu süreçle Türkiye’nin genç istihdamında Fransa, İtalya ve İspanya gibi Akdeniz ülkelerinin önüne geçtiğini ve Avrupa Birliği ortalamasını yakaladığını söyledi.