Türkiye’nin sınırı nerede başlar?

Abone Ol

Ülkemiz geçtiğimiz yüzyılın başında yaşadığımız büyük trajedi sonrasında Anadolu’ya sıkışmış olsa da, sadece siyasilerimizin dilinde değil, halkımızın kahir ekseriyetinin gönlünde daha büyük sınırlara sahip olduğu daima ifade edildi. Adriyatik’ten Çin Seddi’ne, Kuzey Afrika’dan Kafkaslara uzanangeniş bir coğrafya gönül sınırlarımızı belirliyor.

Fakat bu durum, bugüne kadar sadece bir temenni kabilinden dillendirilmişti. Oysa ki, artık fiili bir durumu işaret etmeye başladı. Resmi sınırlarımız ne olursa olsun, bugün Halep’in kapısı El Bab’da dalgalanan Türk Bayrağı artık güneydeki fiili sınırımızın işaret taşı olarak tüm heybetiyle duruyor. Üstelik, Suriyeli Türkmen, Arap ve Kürt halklarının gönül rızasıyla.

Sekiz yılını dolduran Suriye Savaşı’nda topraklar sürekli olarak muhaliflerle Esed rejimi arasında gidip geldi. Muhalifler savaşın başında ülkenin neredeyse yüzde 80’ine hakim iken, bugün sadece İdlib şehri ile Halep’in bazı kazalarınasıkışmış durumdalar. Muhalifler ele geçirdiği topraklarda rejimin ve destekçilerinin saldırısını durdurabilecek güçte olmadıkları için kimi zaman zorunlu olarak geri çekildiler. Bu durumun tek bir istisnası var: Türkiye kan dökerek aldığı Afrin’denCerablus’a uzanan tek bir karıştopraktan çekilmedi ve devlet olmanın getirdiği büyüklükle bu bölgeleri her türlü taarruzdan korudu.

Şimdi Esed rejiminin sınırının başladığı noktada adeta güvenlik ve huzurun teminatı olarak dalgalanan bayrağımızı Suriyeli muhalifler gözü gibi koruyor. Çünkü onlar da biliyorlar ki, o bayrak, Türkiye’nin yüz yıl önce terk etmek zorunda kaldığı bu topraklarda yeniden varlık gösterdiğini sembolize ediyor. Ve Türkiye bu noktada gücünü dosta düşmana gösterdikçe, mazlumların zalimlere galebe çalması için hala bir ümit var.

Suriye’nin kurtuluşunun anahtarı bu duruşta yatıyor. Ülkemizin kamuoyu, sosyal medyada estirilen lüzumsuz gündemlerden başını kaldırabilse, bölgemizde ne büyük bir siyasi ve sosyal devrimin Türkiye eliyle gerçekleştiğineşahit olabilecek. Biz henüz anlayamasak ta, yıllardır büyük bedeller ödeyen Suriye halkı bu görkemli değişimin farkında.