Türkiye’nin istikbali ve milli eğitim davamız

Abone Ol

Yeni dönemin hedeflenen süreçleri başarıyla aşması, gelişmiş ülkelerle aramızda olan farkın kapanabilmesi için; İnsan kalitemizi artırmalıyız. Bir yandan kişisel gelişim planlarımızla kendimizi aşmak, diğer yandan da mesleki alanlarda dünyada etkin olmak için mücadele etmek zorunluluğuyla karşı karşıyayız.

***

Dünyadaki hızlı gelişmelere senkronize olabilmemiz için; yeni bir eğitim sistemine gereksinim vardır. Eğitim sistemimizi, bireyleri gelecekteki mesleki alanların gerektirdiği bilgi ve becerilerle donatacak şekilde kurgulamamız gerekmektedir.

Makro açıdan bakıldığında, eğitimin bu bilgi ve becerilere sahip insanları sadece yeterli sayılarda değil, aynı zamanda üretim tekniklerine, toplumsal yapılara ve örgüt kalıplarına uygun niteliklerde yetiştirmesi gerekmektedir. Bu temel öngörü üzerine şekillenecek eğitim sistemi, insan kaynaklarının beceri ve üretkenlik kapasitesini geliştirme yoluyla ulusal gelirin büyümesine önemli katkılarda bulunacaktır.

***

Şu bir gerçektir ki: eğitim yatırımlarının meyveleri uzun vadeli alınır. ‘İnsana yapılan yatırım pahalı, ancak cehaletin maliyeti daha pahalıdır’ denilmiştir.

İnsan yetiştirmeye ayıracağımız maddi pay ve vereceğimiz emek biraz zaman alacaktır ama sonrasında meyveleri harcanan paranın da, verilen emeğinde karşılığını kesinlikle verecektir. Eğitim yatırımlarından asla taviz vermemeliyiz.

***

Milli eğitimimizi, milli ve yerli değerleri içselleştirmiş, Dünyaya da evrensel bakabilen bir ufukla temellendirmeliyiz. Bu temel üzerine yükselecek olan Yeni Türkiye uluslararası arenada rekabeti mümkün olmayan bir ayrıcalık sağlayacaktır.

***

Gelecek bir tasarımdır ve ancak geleceğini planlayabilen toplumlar yarınlarda daha mutlu ve daha güçlü olacaklardır. Gelecek tasarımı, günümüzde bir bilim dalı haline gelmiş ve düşünce kuruluşu olarak tanımlanan stratejik araştırma merkezlerinin araştırma konusu olmuştur. Bu kuruluşlar geleceğe dair senaryoları, politikaları, stratejileri ortaya koyup geliştirmektedirler.

***

Geleceğin tasarlanması ise; geçmişin birikimlerinden yararlanabilen, millet bilinci yüksek, toplumsal hafıza zafiyetleri olmayan milletlerin işidir. Kurumlarımızın, işletmelerimizin ve ülkemizin küresel ortamda etkin olabilmesi ve rekabette baş edebilmeleri için bilgi stratejik bir önem arz etmektedir.

***

Milli eğitim davamız, ülkemizin istikbali için, istiklal mücadelesi kadar hayati öneme sahiptir. Milli eğitimimizi medeniyet tasavvurumuzun felsefesi ile insan merkezli bakış açısıyla temellendirmeli, kendi kültür kodlarımızla şekillendirerek yeni eğitim sistemi oluşturmalıyız. Bu bakış açısıyla kurgulanacak olan yeni eğitim sistemi, gelecekte bizi güçlü kılacaktır. Bunu başarmak zorundayız.