Ekonomi

Türkiye'nin ilk yüzer doğal gaz üretim platformu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin ilk yüzer doğal gaz üretim platformunun Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'nda üretimi iki katına çıkaracağını açıkladı. Şu anda günlük 10 milyon metreküp olan doğal gaz üretimi, bu platformun devreye girmesiyle 20 milyon metreküpe ulaşacak ve 4,4 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacı karşılanacak.

Abone Ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin ilk yüzer doğal gaz üretim platformunun Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'nda üretimi iki katına çıkaracağını duyurdu. Bayraktar, platformun Çanakkale'nin Biga ilçesi Karabiga beldesinde yer alan İÇDAŞ Limanı'nda basın mensuplarına şu açıklamayı yaptı:

"Bu tesis, bizim Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'nda şu andaki üretimimizi ikiye katlayacak. Şu anda ilk fazda günlük 10 milyon metreküp olacak üretimimizi, 20 milyon metreküpe çıkaracak ve bu sayede ilave 4,4 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını tek başına buradan sağlayacağımız bir tesis."

Platformun Teknik Detayları ve İşlevi

Bayraktar, platformun 51 günlük bir yolculuk sonrası Türkiye'ye ulaştığını belirtti ve platformun gemi değil, endüstriyel bir tesis olduğunu vurguladı:

"Bu bir gemi değil, endüstriyel sanayi tesisi niteliğinde bir platform. Denizdeki üretim üssümüz olacak. Filyos'taki kara tesisimiz şu an 6 milyon metreküp günlük üretim yapıyor. Bu platformun devreye girmesiyle bu miktarı 10 milyon metreküpe, 2026 yılı itibarıyla da toplamda 20 milyon metreküpe çıkaracağız. Bu, ülkemizin doğal gaz ihtiyacının %7,5 ila %8'ini karşılayacak."

Platformun teknik boyutlarına da değinen Bayraktar, tesisin 300 metre uzunluğunda ve 58 metre genişliğinde olduğunu ifade etti:

"Yaklaşık üç futbol sahası büyüklüğünde devasa bir tesisle karşı karşıyayız. Önümüzdeki yıl bu tesis Filyos’a hareket edecek. Orada diğer aktivasyon işlemleri tamamlanacak ve 20 yıl boyunca Sakarya Gaz Sahası’nda üretim yapacak."

Personel ve Çalışma Planı

Bayraktar, platformda çalışacak personelin büyük çoğunluğunun Türk mühendis ve teknisyenlerden oluşacağını belirtti:

"Platformda toplam 140 kişi görev yapacak. Bunların büyük çoğunluğu Türk insanı olacak. Karadaki ekiple birlikte bu tesisin operasyonunda 165 kişilik bir ekip, 7/24 çalışacak."

Gelecekteki Planlar ve Keşifler

Bakan Bayraktar, Karadeniz'de doğal gaz keşiflerine devam edeceklerini belirtti ve Faz 3'ün şimdiden planlandığını söyledi. Ayrıca yeni keşif sondajlarının yapılacağını ifade etti:

"2026 yılı itibarıyla yaklaşık 9 milyon haneye yetecek kadar doğal gazı kendi tesislerimizden üretmiş olacağız. Ayrıca Abdülhamit Han Gemisi'ni Karadeniz'e uğurlarken de belirttiğim gibi yeni keşif amaçlı sondajlarımız olacak. Oruç Reis Gemisi’ni de Somali’ye göndererek orada 3 boyutlu sismik çalışmalar yapacağız."

Platformun İsmi ve Gelecek Planları

Platformun ismi hakkında gelen bir soruya ise Bayraktar şu cevabı verdi:

"Yüzer üretim platformumuzun elbette ki bir ismi olacak. Bu konuda sizlerin önerilerine de açığız. Bunları değerlendirip, Sayın Cumhurbaşkanı'mıza arz ederiz. Bu tesisi, büyüklüğüne ve ihtişamına yakışır bir isimle görev yerine uğurlayacağız."

Sonuç Olarak

Bakan Bayraktar, platformun Çanakkale'deki limanlarda bir süre misafir olacağını, ardından Filyos’a hareket edeceğini ve burada yapılacak son işlemlerden sonra platformun 2026 yılı itibarıyla Karadeniz’de üretime başlayacağını belirtti. Platformun Türkiye'nin enerji bağımsızlığı açısından tarihi bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Bu tesis, Türkiye'nin enerjisine enerji katacak" ifadelerini kullandı.