Ekonomi

Türkiye’nin ilk yüksek hızlı asansörü için çalışmalar başladı

Türkiye’nin milli teknoloji hamlesine katkı sağlayacak ilk yerli yüksek hızlı asansör, Emlak Konut Asansör tarafından Konya’daki tesiste tasarlanmaya başlandı. İleri teknoloji ve yerli üretim hedefleriyle, dünya pazarında rekabet edecek bir marka olma yolunda önemli adımlar atılıyor.

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde başlatılan “Milli Teknoloji Hamlesi Vizyonu” kapsamında, Türkiye'nin inşaat sektörüne damga vuracak önemli bir gelişme yaşandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı himayesinde, Emlak Konut GYO iştiraki olarak kurulan Emlak Konut Asansör (EKA), Türkiye’nin ilk yüksek hızlı asansörünü üretmek için çalışmalarına başladı.

Emlak Konut Asansör ve Yerli Üretim Hedefi

Şubat 2021’de Konya’da faaliyete başlayan EKA, kısa süre içinde inşaat sektöründe kendine sağlam bir yer edindi. Kuruluş, özellikle sıfır atık uyumlu Endüstri 4.0 teknolojisi ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak, ekolojik sürdürülebilirliğe ve düşük karbon ayak izine katkı sağlamayı hedefliyor. Türkiye’nin ilk yüksek hızlı asansörü de bu tesislerde tasarlanmaya başlandı.

Bakan Kurum, Tesisin Görüntülerini Paylaştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından EKA’nın Konya’daki üretim tesisinin görüntülerini paylaşarak, Türkiye’nin ilk yerli yüksek hızlı asansörü için yapılan hazırlıkları kamuoyuna duyurdu. Bakan Kurum, fabrikanın yerli ve milli olmasının yanı sıra yenilenebilir enerji kullanımı ve sıfır atık uyumluluğu ile öne çıktığını vurguladı. “İleri teknoloji ve tecrübemizi birleştirerek dünya pazarına açılacağız” diyen Bakan, yüzde 100 yerli üretim hedefini hatırlattı.

Yüksek Hızlı Asansör Tasarımı

EKA Genel Müdürü Kurtuluş Erdem Bayraktar, Türkiye’nin ilk yüksek hızlı asansörünün saatte 6 metre hızla çalışacağını belirtti. Bayraktar, şu anda AR-GE merkezinde ürün tasarımı üzerinde çalışıldığını ve en kısa sürede testlerin başlayacağını duyurdu. Bayraktar, asansör sektöründe global pazarda rekabet eden, yerli ve milli bir dünya markası yaratmayı hedeflediklerini de ifade etti.

Deprem Bölgesine Yardım ve Üretim

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaptıkları çalışmaları da anlatan Bayraktar, “EKA olarak bütün gücümüz ile ‘önce kendi ülkemiz insanlarının ihtiyacını karşılamak gerekir’ diyerek ihracat çalışmalarını bir süre yavaşlatıp, deprem bölgesine yönelik konteyner ve asansör üretimine öncelik verdik. Bakanlık iştirakleri Emlak Konut GYO, TOKİ, EPP, dahil olmak üzere biz de EKA olarak elimizi taşın altına koyduk. Hep birlikte uyumlu bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Asrın Felaketi sonrası yüzlerce asansörü bölgeye gönderdik. Bunlar bizim için gurur verici” dedi.

AR-GE ve İhracat Hedefleri

Emlak Konut Asansör, Türkiye’nin en büyük AR-GE merkezine sahip ve tüm elektrik tüketimini güneş enerjisinden karşılıyor. Yüksek teknoloji ile akıllı yazılımlar ve robotik sistemlerle üretim yapan EKA, kuruluşunda yüzde 75 olan yerlilik oranını üç yıl içinde yüzde 91,46’ya yükseltti. Genç istihdam oranını yüzde 35’e çıkarmayı başaran firma, 10 yıl içinde 5 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmayı ve dünya çapında ilk 7 asansör firması arasında yer almayı hedefliyor. 2022 yılının Ağustos ayında ise yurt içi satışlarına başladı.

Türkiye, Emlak Konut Asansör'ün yerli üretim ve yüksek teknolojili projeleri ile dünya asansör pazarında söz sahibi olmaya hazırlanıyor.