Güncel

Türkiyeden işçi talep eden ilk ülke hangisidir? İşte süreçle alakalı bilgiler…

Abone Ol

Türkiyeden işçi talep eden ilk ülke hangisidir sorusu bazen yarışmalarda bazen ödev konularında yer almaktadır. Sanayileşmesini tamamlayan Avrupa ülkeleri, dünya savaşlarının ardından çalışacak işgücü bulmakta oldukça zorlanmıştır. Bu işgücü açığını kapatmak isteyen ülkeler gözünü İtalya, İspanya ve Yunanistan, Türkiye, Fas, Portekiz, Tunus ve Yugoslavya çevirmişti. Peki, Türkiyeden işçi talep eden ilk ülke hangisidir? İşte süreçle alakalı bilgiler…

TÜRKİYEDEN İŞÇİ TALEP EDEN İLK ÜLKE HANGİSİDİR? İŞTE SÜREÇLE ALAKALI BİLGİLER…

Türkiye’den ilk işçi talebinde bulunan ülke Almanya’dır.

Sanayileşmesini tamamlayan Avrupa ülkeleri, çıkan savaşlar sonrası yaşanan kitlesel ölümler nedeniyle çalışacak işgücü bulmakta zorlanmaya başlamış ve bu işgücü açığını kapatmak için arayışlara girmişti.

Bu doğrultuda Almanya, sırasıyla 1955 yılında İtalya, 1960 yılında İspanya ve Yunanistan, 1961 yılında Türkiye, 1963 yılında Fas, 1964 yılında Portekiz, 1965 yılında Tunus ve 1967 yılında Yugoslavya ile işçi alımı anlaşmaları yaparak işçi açığını kapatmaya çalışmıştır.

Son yüzyılda yaşanan en kapsamlı Türk göçü, 1960’lı yıllardan başlayıp 2000’li yıllara kadar süren ve halen de kısmen devam eden Avrupa’ya olan yolculuktur. Bu son göç, diğer göçlerle bir yönüyle aynılık, diğer yönüyle de farklılık arz etmektedir.

Bu anlaşmalar sonucunda gelen işçilere “misafir işçi” olarak hitap edilmiş ve kalıcı olmaları beklenmemiştir. Ancak, uzun süreli çalışma sözleşmeleri ile birlikte aile birleşimi başlayınca durum değişmeye başlamış ve politikalar yeniden şekillenerek değişime uğramıştır.

Bu çalışmanın amacı, Almanya’nın izlemiş olduğu göç politikası ile farklı kültürlerden gelen göçmenlerin Alman kültürüne ve toplumuna uyumu için uygulanan entegrasyon politikaları ve bu politikaların yabancılar üzerindeki etkilerinin irdelenmesidir. Çalışma başlıca üç bölümden oluşmaktadır.

Birinci bölümde, göç kavramı, göçün sebepleri, sonuçları, ile entegrasyon kavramı ve türleri ile asimilasyon kavramı açıklanmış; ayrıca göç hareketlerinin sonucu olarak ortaya çıkan kültürler yakınlaşmasına da değinilmiştir.