Ekonomi

Türkiye’de göreli yoksulluk oranı yüzde 13,5 olarak gerçekleşti

2023 yılı Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistiklerine göre, yoksulluk oranı yüzde 13,5’e düşerken, maddi ve sosyal yoksunluk oranı yüzde 14,4 oldu.

Abone Ol

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçlarına göre, göreli yoksulluk oranı %13,5 olarak kaydedildi. Medyan gelirin %60'ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk oranı ise %21,3 olarak gerçekleşti. Eğitim durumuna göre en yüksek yoksulluk oranı %25,4 ile okur-yazar olmayanlar arasında gözlemlenirken, yükseköğretim mezunları arasında bu oran %2,7 oldu.

Maddi ve Sosyal Yoksunluk Oranı Yüzde 14,4’e Geriledi

Yoksulluk ve sosyal dışlanma riskinde belirgin bir azalma görülürken, bireylerin %14,4’ü temel maddi ihtiyaçları karşılayamadığını bildirdi. Konut sahipliği oranı %56,2 olurken, kira ve konut masrafları hanelerin %58,0’ine yük getirdi. Türkiye genelinde ise nüfusun %30,7'si yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında kaldı.

Bölgesel ve Yaş Gruplarına Göre Yoksulluk

Bölgesel olarak göreli yoksulluk oranının en düşük olduğu yerler %3,1 ile Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerinden oluşan TRC1 bölgesi oldu. Genç nüfusta ise, 0-17 yaş grubunda yoksulluk veya sosyal dışlanma riski %40,1 olarak tahmin edildi.

Konut ve Çevre Problemleri Sürüyor

Türkiye genelinde konutlarda izolasyon eksikliğinden kaynaklanan ısınma sorunları %32,6 oranında yaşanırken, %32,0 oranında da sızdıran çatı ve nem gibi problemlerle karşılaşıldığı belirtildi. Bu durum, konut ve çevre sorunlarının önemli bir kesimin yaşam koşullarını olumsuz etkilediğini gösteriyor.