Bilim ve teknoloji

Türkiye, yerli ve milli siber güçleriyle dijital dünyada güvenliği sağlıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, MÜSİAD Dijital Sektör Kurulu'nun düzenlediği "Siber Güç Türkiye 24" zirvesinin kapanışında ülkenin siber güvenliği için yürütülen çalışmaları ve yerli-milli siber güvenlik uygulamalarını anlattı.

Abone Ol

Uraloğlu, siber güvenlikte en önem verdikleri konunun yerlilik olduğunu belirterek, “Tamamen yerli ve milli olarak geliştirdiğimiz Avcı, Azad, Kasırga ve Kule gibi yapay zeka uygulamalarıyla ülkemizin siber güvenliğini sağlıyoruz” dedi.

Bakan Uraloğlu, zirvede yaptığı konuşmada teknolojik gelişmeler ve dijital dönüşümün hızla ilerlediği bir dünyada, siber güvenliğin öneminin giderek arttığını vurguladı. “İnternet bankacılığı, e-ticaret ve iletişim gibi alanlarda kullandığımız cihazlar, siber saldırılara karşı daha savunmasız hale geliyor,” diyen Uraloğlu, İsrail'in Lübnan'da gerçekleştirdiği siber saldırıları hatırlatarak, her ülkenin siber güvenliğe öncelik vermesi gerektiğini belirtti. Siber saldırıların sadece büyük şirketleri ve devletleri değil, bireyleri bile tehdit ettiğini ifade etti.

 Yapay zekanın siber güvenlikteki rolü

Uraloğlu, yapay zekanın güvenlik alanında yeni ufuklar açtığını belirterek, “Yapay zeka karmaşık verileri çözümleyerek siber güvenlikte yeni bir çağ başlatıyor” dedi. Küresel yapay zeka pazarının hızla büyüdüğüne ve 2034’e kadar 3,68 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğine işaret eden Uraloğlu, Türkiye’nin bu pastadan pay alması için çalışmaları artırması gerektiğini vurguladı.

 Türkiye’nin siber güvenlik personeli ve SOME ekipleri

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) koordinasyonunda görev yapan 7 bin 912 siber güvenlik uzmanıyla siber saldırılara karşı mücadele ettiklerini aktaran Uraloğlu, bu uzmanların ülkenin siber sınırlarını korumada kritik rol oynadığını belirtti.

 Yerli ve milli siber güvenlik uygulamaları

Uraloğlu, siber güvenlikte kullanılan yerli yapay zeka uygulamalarına dair detaylar verdi:

- Avcı: Zararlı yazılım bulaşmış sistemlerin tespiti.

- Azad: Botnet ağlarına dahil olmuş bilgisayarların belirlenmesi.

- Kasırga: Kamu kurumları ve önemli altyapılardaki zafiyetlerin tespit ve takibi.

- Kule: Tespit edilen güvenlik açıklarının hızlı bir şekilde ilgili birimlere iletilmesi.

2024 yılında 109 bini aşkın zararlı bağlantının engellendiğini belirten Uraloğlu, kritik sitelerin tehditlere karşı sürekli tarandığını ifade etti.

Türkiye’nin uluslararası siber güvenlik endeksindeki yeri

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nin siber güvenlik endeksine göre, Türkiye’nin Avrupa’da altıncı, dünya genelinde ise on birinci sırada olduğunu söyleyen Uraloğlu, sosyal medya platformlarında yasa dışı içeriklerle etkin bir mücadele yürüttüklerini de ekledi.

Konuşmanın ardından MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Uraloğlu’na Türk Bayrağı motifli bir tablo hediye etti.