Spor

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nden 'Imane Khelif' açıklaması

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK), Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda Cezayirli Imane Khelif ile ilgili iddialar hakkında Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) açıklamasını paylaştı. IOC, iki sporcunun istismara maruz kalmasından dolayı üzüntü duyduklarını belirtti.

Abone Ol

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda kadınlar 66 kilogram kategorisinde, Cezayirli boksör Imane Khelif ve İtalyan Angela Carini arasında gerçekleşen müsabaka tartışmalara yol açtı. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK), bu durumla ilgili olarak Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne (IOC) kaygılarını iletti ve resmi bir açıklama talep etti.

TMOK'nin Açıklaması

TMOK, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda, 1 Ağustos 2024 tarihinde kadınlar 66 kilogram son 16 turu yarışmasında, İtalyan Angela Carini ve Cezayirli Imane Khelif karşı karşıya gelmiş, İtalyan sporcu müsabakanın henüz başında aldığı darbeler sonrasında müsabakadan çekilme kararı almıştır.

Aynı sıklette mücadele eden sporcumuz olması dolayısıyla, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK), Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) ilgili birimlerine ivedilikle kaygılarını iletmiş ve konuya ilişkin resmi bir açıklama talep etmiştir."

IOC'nin Açıklaması

IOC tarafından yapılan açıklamanın çevirisi ise şu şekilde:

"Her birey, hiçbir ayrımcılığa uğramaksızın spor yapma hakkına sahiptir. Olimpiyat Oyunları Paris 2024'ün boks turnuvasına katılan tüm sporcular, Paris 2024 Boks Birimi (PBU) tarafından belirlenen yarışmanın uygunluk ve katılım yönetmeliklerine, ayrıca tüm geçerli tıbbi düzenlemelere uymaktadırlar.

Bu kurallar, 2023 Avrupa Oyunları, Asya Oyunları, PanAmerikan Oyunları ve Pasifik Oyunları'nın boks turnuvalarını kapsayan eleme süreci boyunca da uygulanmıştır. Bu süreçte, toplamda 172 Milli Olimpiyat Komitesi'nden (NOC), Boks Mülteci Takımı ve Bireysel Tarafsız Sporcular dahil olmak üzere 1,471 farklı boksör yer almış ve 2,000'den fazla eleme maçı yapılmıştır.

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda yarışan iki kadın sporcu hakkında yanıltıcı bilgilerin yer aldığı raporlar gördük. Bu iki sporcu, Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları, Uluslararası Boks Birliği (IBA) Dünya Şampiyonaları ve IBA tarafından onaylanan turnuvalar dahil olmak üzere yıllardır kadınlar kategorisinde uluslararası boks yarışmalarında yarışmaktadır.

Bu iki sporcu, IBA'nın ani ve keyfi bir kararının kurbanı olmuşlardır. 2023 IBA Dünya Şampiyonaları'nın sonuna doğru, herhangi bir uygun süreç yürütülmeksizin aniden diskalifiye edilmişlerdir.

Bu iki sporcuya yönelik mevcut saldırı tamamen bu keyfi karara dayanmaktadır. IOC, iki sporcunun şu anda maruz kaldığı istismardan dolayı üzgündür.

TMOK, konuyu devamlı olarak takip etmeye ve gerekli işlemleri yürütmeye devam edecektir."