Türkiye-Macaristan yatırımları

Abone Ol

Cazip ticaret fırsatları, lojistik avantajları ve teşvik sistemiyle Türk yatırımcılar için büyük fırsatlar sağlayan Macaristan, KOSGEB’in düzenlediği etkinlikte masaya yatırıldı. Önceki gün KOSGEB’de düzenlenen “Macaristan Tanıtım Günü Etkinliği”ne KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzku, Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis ve ALX Hungary Genel Müdürü Fikret Nas’ın yanı sıra, çok sayıda iş insanı katıldı.

Toplantıda Macaristan’daki ekonomik durum, ticaret fırsatları, yabancı yatırımcıya sağlanan destekler, iş insanlarının dikkat etmesi gereken hususlar ele alındı. Etkinlikte konuşma yapan ALX Hungary Genel Müdürü Fikret Nas sözlerine, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliğine destek veren yegâne Avrupa ülkesinin Macaristan olduğunu anımsatarak başladı. Coğrafi konumu nedeniyle, Macaristan’ın Türklerin Avrupa’ya açılan kapısı olacağını söyleyen Fikret Nas, “Macaristan, 510 milyonluk Avrupa Birliği pazarında her noktaya azami 24 saat içerisinde teslimat yapmanıza olanak sağlayan stratejik konumdadır.” dedi.

Avrupa’nın en düşük kurumlar vergisi oranı, gelişmiş alt yapısı ve cazip teşvik sistemiyle Türk yatırımcılara büyük fırsatlar vadeden Macaristan ile ilgili dikkat çekici rakamlar paylaşan Fikret Nas, şöyle konuştu: “Macaristan’ın global ihracatının yüzde 65’lik bölümünü makine ve elektrikli aksam, taşıt araçları ve malzemeleri, kimyasal ürünler oluşturmaktadır. Macaristan’ın ihracatına bakıldığında ilk sırayı makine ve taşıt araçları almaktadır. Bunun sebebi dünyanın önde gelen otomotiv ve otomotiv yan sanayi firmalarının Macaristan’da üretim yapmasıdır. Macaristan ihracatının yaklaşık yüzde 75’i yabancı sermayeli firmalarca gerçekleştirilmektedir. Macaristan’ın ithalatında da makine, taşıt araçları ve sanayi ürünlerinin yüzde 81’lik bir paya sahiptir. Tedarik dolayısıyla ihracat kalemleri ile paralellik görülmektedir.”

Polat Holding’e bağlı ortaklığı olan ALX HUNGARY, henüz keşfedilmemiş fırsatlar ve sinerjilerden yararlanarak Macaristan’ın dış ekonomik ilişkilerine katkıda bulunmak ve onu çeşitlendirmek amacıyla 2015 yılında “ALX Macar Ticareti Geliştirme Merkezi” olarak kuruldu. 2016 yılında mevcut Macaristan odaklı yapısının yanı sıra çok uluslu bir Dış Ticaret firmasına dönüşümünü gerçekleştirmiş ve “ALX HUNGARY” unvanıyla faaliyetlerini sürdürmekte.

ALX HUNGARY’in, dış ticarete yönelik Türkiye’de merkez İstanbul olmak üzere, Ankara, İzmir, Bursa ve Gaziantep’te, Yunanistan’da Atina’da ve Macaristan’da Budapeşte’de ofisleri bulunmaktadır. ALX HUNGARY grubunun Macaristan’daki temsilciliği ALX Magyar Török Kereskedelmi Kft. altında, Yunanistan temsilciliği ise ALX Greece altında faaliyet göstermektedir. Geleneksel olarak uyumlu politik ilişkilerin ve teşvik edici ekonomik durumun, yeni iş olanakları için sağlam bir temel oluşturduğuna inanan ALX HUNGARY’in önceliği, ürün ve hizmetleri ile ulusal sınırların dışına çıkmaya hazır yeni şirketleri uluslararası ticari faaliyete çekmektir.

Bu tür faaliyetleri duyurmak ve işadamlarına katkı sunmak amacı ile köşemde zaman zaman iş dünyasındaki hareketliliği aktarmaya çalışıyorum.

Başarılı çalışmaları ve faaliyetleri duymaya çok ihtiyacımız var çünkü.

Selam ve dua ile…