Politika

Türkiye ile AB Arasında Uyum Süreci "ATLAS Projesi" ile Güçleniyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Avrupa Birliği müktesebatına uyum sürecinde Türkiye’nin ulaştırma mevzuatını analiz eden ATLAS Projesi'nin, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme ilkeleri doğrultusunda önemli adımlar attığını belirtti. Proje, Türkiye'nin AB ile ulaştırma alanındaki iş birliğini güçlendirme hedefiyle hayata geçirildi.

Abone Ol

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin Avrupa Birliği müktesebatına uyum sürecinde ulaştırma mevzuatını kapsamlı bir şekilde ele alan ATLAS Projesi’nin kapanış töreninde konuştu. Proje, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde ulaşım alanındaki teknik iş birliğini güçlendirmek ve mevzuat uyumunu sağlamak amacıyla hayata geçirildi. Uraloğlu, bu projenin, Türkiye ile AB arasındaki münasebetlerin güçlenmesi ve ulaştırma mevzuatının Avrupa Birliği standartlarına uyumunu sağlamada kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

Ulaşımda Sürdürülebilirlik ve Dijitalleşme Öne Çıkıyor

ATLAS Projesi’nin, Türkiye’nin ulaştırma mevzuatını ilk kez bu kadar kapsamlı bir şekilde ele alan bir çalışma olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme ilkeleri doğrultusunda önemli adımlar atıldığını ifade etti. Uraloğlu, “Proje kapsamında ayrıca, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme ilkeleri doğrultusunda ELIT adını verdiğimiz bir mevzuat bilgi sistemini de hayata geçirdik. Bu sayede tüm ulaştırma mevzuatına tek bir kaynaktan erişim sağlayabilecek ve AB’ye uyum durumumuzu dijital ortamda güncel bir şekilde takip edebileceğiz. AB’ye tam üyelik perspektifiyle hazırlanan raporlar kapsamında önümüzdeki dönemde belirli öncelikleri gözeterek hangi iyileştirmeleri yapabileceğimiz üzerinde çalışacağız.” dedi.

Türkiye-AB İş Birliği Güçleniyor

Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ulaştırma alanındaki iş birliğini ilerletme konusunda kararlı olduğunu belirterek, “Özellikle ulaştırma alanındaki iş birliği ve ilişkilerimizin siyasi etkilerden uzak bir şekilde sürdürülmesinin karşılıklı çıkarlarımız açısından her iki tarafa da kazanç sağlayacağına inanıyorum. Aday ülke olarak ulaştırma altyapımızın geliştirilmesi için çalışırken AB ile hukuki anlamda gerekli uyumlaştırmanın sağlanmasına da önem veriyoruz. Tüm bu gayretlerin sonucunda emniyet, güvenlik, çevre ve sosyal konularda çağın gerektirdiği bir düzeyi yakaladığımızı düşünüyorum. Mevzuat uyumu konusunda bugüne dek Bakanlık olarak birçok projeyi hayata geçirdik. Ancak, ATLAS Projesi’nin, ulaştırma mevzuatını bütün yönleriyle kapsayan ilk çalışma olması nedeniyle özel bir öneme sahip olduğunu düşünüyorum. Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan Türkiye Raporu’nda da büyük bir önem atfedilen Projemizin, mevzuat uyumu anlamında tüm sektörlerimize önemli katkılar sunacağına inanıyorum. Sektörümüzün AB Müktesebatına uyum noktasında; önde olduğu alanları daha da ileriye taşımasını, farklılıklarımızın bulunduğu alanlarda ise önceliklerimizi gözeten bir yaklaşımla AB’ye uyum sağlanması yönünde gayret göstermelerini temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Yatırımları Avrupa'nın Refahına Katkı Sağlıyor

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin ulaşım ve iletişim altyapısına 2002 yılından bu yana 277 milyar doların üzerinde yatırım yaptığını belirterek, bu yatırımların Türkiye’nin uluslararası yük taşımacılığı ve lojistik merkezi olma hedeflerini desteklediğini söyledi. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu ve Marmaray gibi büyük projelerle Orta Koridor üzerinden Asya-Avrupa taşımacılığı geliştirilirken, Türkiye’nin 2053 yılı hedefleri doğrultusunda yük taşımacılığında demiryolunun payının %5’ten %22’ye çıkarılması hedefleniyor.

“Türkiye ve AB Arasında Ticaret Hacmi 2023 Yılında 210,3 Milyar Dolar Olarak Gerçekleşti”

Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki ticaret ilişkilerine de değinen Uraloğlu, 2023 yılında iki taraf arasındaki ticaret hacminin 210,3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirtti. Bakan Uraloğlu, “31 Aralık 1995 tarihinde Gümrük Birliği’nin ihdas edilmesi ile birlikte Türkiye ve AB arasında büyük bir ivme kazanan ticaret hacmi 2023 yılında 210,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) uluslararası ticaret verilerine göre de AB ülkelerine en fazla ihracat gerçekleştiren ülkeler sıralamasında Türkiye 6'ncı sırada yer aldı. Tüm bu kapsamlardan bakıldığında Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin derinliği ve iş birliklerinin önemi gün gibi ortadır. Bu noktada az öncede belirttiğim üzere uluslararası taşımacılık hususlarında karşılaştığımız darboğazları çözmek için birlikte çalışmalıyız” dedi.

“Yük Taşımacılığında Demiryolunun Payını 2053 Yılına Kadar Yüzde 5’ten Yüzde 22’ye Çıkarmayı Hedefliyoruz”

ATLAS Projesi’nin sonuçları doğrultusunda, gelecek dönemde mevzuat uyumuna yönelik adımları içeren bir strateji ve eylem planı oluşturduklarını belirten Uraloğlu, “Özellikle Türkiye-AB Mali İşbirliğimizin en önemli göstergelerinden biri olan Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı kısa adıyla IPA vesilesiyle AB kurumlarıyla birlikte birçok önemli projeyi hayata geçiriyor ve karşılıklı deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Geldiğimiz noktada, ülkemizin de temel önceliklerinden biri olan çevre dostu bir ulaştırma sisteminin tesis edilmesi ve yeşil dönüşümün hızlandırılması için projeler geliştiriyoruz. Avrupa Birliği’nin iklim değişikliği ve çevre kirliliği ile mücadele kapsamında yürüttüğü politikaları yakından takip ediyor ve destekliyoruz. Özellikle sera gazı salınımının azaltılmasıyla çevre dostu bir taşımacılığın sağlanması konusunda demiryolu taşımacılığının önemli bir yere sahip olduğuna inanıyoruz. Bu doğrultuda, AB’nin karayollarında yapılan yük taşımacılığının yüzde 75’inin demiryolu ve iç su taşımacılığına kaydırılması hedefine uygun olarak bizler de yük taşımacılığında demiryolunun payını 2053 yılına kadar yüzde 5’ten yüzde 22’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Bu anlayışla, ulaştırmadan kaynaklanan emisyonların azaltılması hedefindeki kararlılığımızı ortaya koyan Türkiye’nin Net Sıfır Emisyon Hedefi: Ulaştırma Yol Haritası projemizi de geçtiğimiz haftalarda başlattık. Bu vesileyle, bugüne dek sürdürdüğümüz bu güçlü iş birliğinin IPA III döneminde de artarak devam edeceğine olan inancımı ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.

Son olarak, Türkiye’nin stratejik bakış açısıyla planladığı projelerin, sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın da refahına katkı sağlayacağını ifade eden Uraloğlu, AB ile daha etkin iş birliği için gereken her türlü adımı atmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.