Gündem

Eyyam-ı bahur nedir, ne demektir? Kaç gün sürer?

Metoroloji'den yapılan uyarılara göre Türkiye kendini sıcak hava dalgasına bırakıyor. Peki, Eyyam-ı Bahur nedir, ne demektir? Kaç gün sürer?

Abone Ol

 Eyyam-ı Bahur, yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerine verilen Arapça kökenli Türkçe bir kelimedir. Eyyam-ı bahur Ağustos ayının ilk yedi günü anlamına gelir. Kuzey yarımkürede, Temmuz ve Eylül aylarında yaşandığı kabul edilmektedir. Güney yarımkürede ise bu tarih Ocak-Aralık aylarına denk gelmektedir.

El Nino sıcakları yerini eyyam-ı bahur sıcaklarına bıraktı. Geçtiğimiz haftadan itibaren yapılan uyarılarla, eyyam-ı bahur sıcakları bugün etkisini göstermeye başladı. Orman yangınlarını da tetikleyen sıcak hava dalgası en üst seviyeye çıkacak.

Uzmanların yaptığı uyarıya göre,yaşlı, hamile, kalp, astım gibi kronik rahatsızlıkları olanların bugünlerde dışarı çıkmaması gerekiyor.

Temmuz ayının sonu ve Ağustos ayının başlarına denk gelen eyyam-ı bahur günleri değişiklik gösterse de 1-2 hafta arasında sürebiliyor. Küresel ısınma ile birlikte Eylül aylarında da yüksek sıcaklıklar nedeniyle eyyam-ı bahur günleri yaşanabiliyor.