Gündem

Türkiye dijital tehditlere karşı 7/24 teyakkuzda

Lübnan'daki çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılması olaylarının yankıları sürerken, "Türkiye'nin siber kalesi" olarak bilinen Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), olası dijital tehditlerle mücadele için durmaksızın çalışıyor.

Abone Ol

2013'te Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde faaliyete geçen USOM, son yıllarda hızla değişen dijital dünyada haberleşme sistemlerinin ve ulusal siber güvenliğin sağlanmasında stratejik bir öneme sahip.

USOM, kritik altyapıların güvenliği, kişisel verilerin korunması ve dijital ekonominin büyümesi gibi çeşitli alanlarda faaliyet gösteriyor. 2,300'e yakın Siber Olaylara Müdahale Ekibi (SOME) ve 7,859 uzman personeliyle, Türkiye'nin siber güvenlik zafiyetlerini önlemeye yönelik çalışmalara devam ediyor.

Merkez, 17 milyon IP adresini sürekli tarayarak, her gün 422 büyük saldırı ve 11 milyon zararlı erişim isteğini engelliyor. Geçen yıl 140 bin büyük saldırının önüne geçildi. Ayrıca, Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone gibi operatörlerle işbirliği yaparak siber savunmayı güçlendiriyor.

USOM, siber olaylara hazırlık seviyesini artırmak için eğitimler, yarışmalar ve tatbikatlar düzenliyor. Tehdit istihbaratı ile ulusal ve uluslararası paydaşlarla bilgi paylaşımı ve koordinasyon sağlanarak, kritik altyapıların korunmasına yönelik zafiyet taramaları yapılıyor. Amaç, siber tehditlerin hızlı bir şekilde tespit edilmesi ve önlenmesidir.

Zararlı içeriklerin engellenmesi için yerli projeler, AVCI, AZAD, KASIRGA ve ATMACA gibi geliştirilmiştir. AVCI, zararlı yazılımları tespit ederken, AZAD yapay zeka kullanarak botnetleri belirliyor. KASIRGA, kritik altyapılardaki zayıf noktaları tarıyor ve ATMACA, proaktif olarak yüzlerce zafiyeti engelliyor. FETİH projesi kapsamında oluşturulan uygulamalı siber güvenlik eğitim laboratuvarı ile uzman yetiştirmeye yönelik çalışmalar da sürüyor.

Lübnan'daki olay, dünya genelinde siber tehditleri yeniden gündeme getirirken, Türkiye'nin siber kalesi olan USOM'un çalışmaları stratejik bir önem taşıyor.