Ekonomi

Turkcell'in ilk GES projesi Uşak'ta elektrik üretmeye başladı

Turkcell, sürdürülebilirlik odaklı yatırımları kapsamında Uşak’taki ilk güneş enerjisi santralini devreye aldı. 2026 yılı sonuna kadar 300 megavatlık kurulu güce ulaşmayı hedefleyen şirket, enerji maliyetlerini düşürüp karbon salınımını azaltmayı amaçlıyor.

Abone Ol

Turkcell, 30. yıl dönümünde sürdürülebilirlik alanında önemli bir adım atarak Uşak’ta ilk arazi tipi güneş enerjisi santralini (GES) faaliyete geçirdi. 93 bin 400 metrekare alanda kurulan ve 6,4 megavat kapasiteye sahip olan santral, şirketin yeşil enerji hedefleri doğrultusunda enerji üretimine başladı.

“2026’da Enerjimizin %65’ini Yeşil Kaynaklardan Sağlayacağız”

Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, sürdürülebilirliğin stratejik öncelikleri arasında yer aldığını belirterek şunları söyledi:
“Hedefimiz, 2026 sonunda enerji tüketimimizin yüzde 65’ini kendi ürettiğimiz yeşil enerji kaynaklarından karşılamak ve 2050'de net sıfır şirket olmak. Uşak dahil 7 farklı ilde ve 11 lokasyonda GES yatırımlarımız devam ediyor. Bu yıl sonuna kadar Türkiye genelinde 740 baz istasyonumuzu güneş panelleriyle dönüştürdük, 2400 tanesini daha dönüştürmeyi planlıyoruz.”

240 Milyon Dolarlık Yatırım Planlanıyor

Turkcell, 2026 yılı sonuna kadar GES yatırımlarını genişleterek toplam 300 megavatlık kurulu güce ulaşmayı ve bu kapsamda yaklaşık 240 milyon dolarlık yatırım yapmayı hedefliyor. Koç, bu yatırımların hem enerji maliyetlerini düşürmek hem de karbon salınımını azaltmak için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı:
“Uşak’taki güneş enerjisi santralimizin devreye alınmasıyla birlikte arazi tipi ilk GES projemiz de faaliyete geçmiş oldu. Çevreye olan etkimizi en aza indirip, çocuklarımıza daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için bu alandaki yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.”

“İklim Değişikliği ile Mücadeleyi Önemsiyoruz”

Turkcell’in karbon emisyon azaltım hedeflerinin Uluslararası Bilim Temelli Hedefler Girişimi tarafından onaylandığını ve şirketin, Karbon Saydamlık Projesi’nde en yüksek not olan A notunu alan Türkiye’deki tek teknoloji şirketi olduğunu belirten Koç, iklim değişikliğiyle mücadelenin önemine dikkat çekti. Koç ayrıca, İzmir'deki 18 megavatlık rüzgar enerjisi santralinin de şirketin çevreye duyarlı enerji üretim faaliyetleri arasında yer aldığını ifade etti.

Turkcell, hem güneş hem de rüzgar enerjisi yatırımlarıyla çevre dostu enerji kaynaklarını artırmayı sürdürerek, gelecek nesillere daha yeşil bir Türkiye bırakma hedefiyle çalışmalarına devam ediyor.