Gündem

'Türk Escobar' Urfi Çetinkaya cezaevinde öldü!

Ünlü uyuşturucu kaçakçısı ve "Türk Escobar" olarak bilinen Urfi Çetinkaya, cezaevinde yaşamını yitirdi. 66 yaşındaki Çetinkaya, uzun yıllar boyunca uyuşturucu kaçakçılığı suçlamalarıyla tutuklanmış, birçok kez cezaevine girip çıkmıştı.

Abone Ol

Çetinkaya'nın elebaşı olduğu suç örgütüne yönelik son büyük operasyon, 20 Şubat 2023'te İstanbul, İzmir, Afyonkarahisar, Malatya, Antalya, Çanakkale, Bilecik, Muğla ve Balıkesir illerinde düzenlenmişti. "Kafes-44" adı verilen bu operasyonda 43 şüpheli gözaltına alınmıştı.

Uyuşturucu ticareti, silah kaçakçılığı ve organize suçlarla bağlantılı olan Çetinkaya, bu operasyonlar sonucunda suç dünyasında önemli bir figür haline gelmişti.

URFİ ÇETİNKAYA KİMDİR?

Urfi Çetinkaya'nın suç kariyeri 1980'lere dayanıyordu. İlk kez 1989'da Silivri'de düzenlenen bir operasyonda üç kilo morfinle yakalanıp tutuklanmıştı. Ancak altı ay sonra tahliye edildi. Daha sonra 2000 yılında "Matador" adlı operasyonda tekrar yakalanmış ve cezaevine konmuştu. 2003'te serbest bırakılan Çetinkaya, 2012'de sağlık nedenleriyle cezaevinden tahliye edilmişti.

Bir operasyonda polis tarafından vurularak kaçmaya çalışırken yaralanan Çetinkaya, tekerlekli sandalyeye mahkum olmuştu. Ancak suç faaliyetlerini bu durumdayken bile sürdürdüğü biliniyor.

Son olarak, İstanbul Emniyeti Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün Şubat 2023'te gerçekleştirdiği operasyonda, Urfi Çetinkaya ve oğlu Rüstem Çetinkaya'nın yönettiği suç örgütüne ağır bir darbe vurulmuştu. Örgütün Türkiye'de 24 ton, uluslararası bağlantılarında ise 13 ton uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı belirlenmişti. Operasyon kapsamında, suç örgütüne ait 20 milyar TL değerinde mal varlığına tedbir konulmuştu.