Dünya

Türk Devletleri Teşkilatı Adalet Bakanları Konseyi ilk toplantısını Kazakistan’da gerçekleştirdi

Kazakistan’ın başkenti Astana’da Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Adalet Bakanları Konseyi'nin ilk toplantısı yapıldı. Toplantıda, Türk dünyasında adalet ve işbirliğinin güçlendirilmesi hedeflendi.

Abone Ol

Toplantıya, Kazakistan Adalet Bakanı Azamat Yeskarayev ev sahipliği yaptı. Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Azerbaycan Adalet Bakanı Farid Ahmedov, Kırgızistan Adalet Bakanı Ayaz Baetov, Özbekistan Adalet Bakanı Akbar Taşkulov ve TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev de katıldı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, toplantı öncesinde bir mesaj gönderdi. Tokayev, Türk göçebe kültürünün mirasçıları olduklarını belirterek, "Amacımız, aramızdaki güven ve kardeşliği koruyarak birliğimizi geleceğe taşımaktır," dedi.

Kazakistan Adalet Bakanı Yeskarayev, toplantının Türk Devletleri Teşkilatı’nın adli sistemlerini yakınlaştırarak bilgi paylaşımını artıracağına vurgu yaptı. 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Astana’da bulunmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, toplantının ülkeler arasındaki yargı işbirliğini güçlendireceğine inandığını ifade etti. Tunç, Türk dünyasının geçmişte olduğu gibi bugün de kardeşlik içinde olduğunu ve adil bir dünya için kararlı adımlar atacaklarını söyledi. 

Tunç, Türk dünyası ülkeleri olarak adalet ve yargı konularındaki işbirliğinin derinleştirilmesine önem verdiklerini, adli işbirliğinin artırılması için önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti. Ayrıca, FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi ve terörle mücadelenin önemine değindi.Uluslararası insancıl hukukun ihlalleri konusunda da açıklamalarda bulunan Tunç, Gazze’deki insanlık felaketine dikkat çekti. Türkiye'nin, İsrail’in savaş ve insanlık suçları nedeniyle uluslararası adalet mekanizmalarına başvurduğunu ve bu konuda mücadele edeceğini söyledi.

Toplantıda, TDT Adalet Bakanlıkları arasında işbirliğinin geliştirilmesi, dijitalleştirilmesi ve diğer konular ele alındı. Bakanlar, TDT Adalet Bakanları 1. Konseyi Astana Bildirisi'ni imzaladılar.

Bir sonraki toplantının Azerbaycan’da yapılmasına karar verildi. Toplantı, bakanların aile fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi.