Turizm gelirleri

Abone Ol

Malum yaz ayının en sıcak günlerini yaşıyoruz hatta mevsim ortalamalarının üzerinde sıcaklıkların yaşandığı günlerden geçiyoruz.

Dört mevsimin her anının yaşandığı ülkemizin bulunduğu jeopolitik kuşakta birçok ülkeden daha fazla imkâna sahip olduğu gerçeğini de görüyor, hissediyor ve bizzat yaşıyoruz.

Bu kadar güzelliği elinde bulunduran ülkemiz özellikle turizm sektöründe neden daha fazla gelir elde edemiyor, neden turizm gelirimizin gayri safi yurtiçi hasıla içerisindeki payı yükselmiyor ve neden ülkemize gelen turist sayısı artarken aynı artış gelirlere de yansımıyor diye sormadan edemiyoruz.

Bunu açıklamak için TÜRSAB’ın (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği) web sayfasında yayınlamış olduğu istatistiki verilerden aldığım bilgilerle yola çıkıyorum.

Veriler şunları bize söylüyor:

2003 yılında turizm gelirimiz yaklaşık 14 milyar $, ülkemize gelen turist sayısı 14 milyon civarında ve turizm gelirinin GSYİH içindeki payı ise %4.4 olarak gerçekleşmiştir.

2004 yılında turizm gelirimiz yaklaşık 17 milyar $, ülkemize gelen turist sayısı 18 milyon civarında ve turizm gelirinin GSYİH içindeki payı ise %4.2 olarak gerçekleşerek gelir ile turist sayısı artmasına rağmen gelirin oranı düşmüştür.

Son iki yıla bakmak istediğimde ise ortaya çıkan veriler şu şekilde gerçekleşiyor. 2017 yılında turizm gelirimiz yaklaşık 26 milyar $, ülkemize gelen turist sayısı 33 milyon civarında ve turizm gelirinin GSYİH içindeki payı ise %3.1 olarak gerçekleşmiştir.

2018 yılında turizm gelirimiz yaklaşık 30 milyar $, ülkemize gelen turist sayısı 40 milyon civarında ve turizm gelirinin GSYİH içindeki payı ise %3.8 olarak gerçekleşmiştir.

2018 yılında gelirin payı artmasına rağmen 2004 yılının çok gerisinde kalmıştır.

Gelinen noktada turistin yaptığı harcamaların düştüğü ve belki de daha kaliteli turist sayısının azaldığına şahit oluyoruz. Dolayısıyla verilen hizmetlerin kalitesi artırılarak mutlaka yüksek gelir grubunda bulunan ülke vatandaşlarının ülkemize gelmesinin önü açılmalıdır.

Birçok konuda olduğu gibi aslında turizm de bir kültürdür ve insanlara daha doğrusu insanımıza bu konuda çok ciddi eğitimlerin verilmesi gerekmektedir.

Bir vatandaşımız ülkemize gelen turiste nasıl davranmalı ve onun tekrar tekrar gelmesi için neler yapmalıdır hakkında çok ciddi eğitimler verilmelidir.

İspanya’nın turizm gelirlerine baktığımızda bizim iki katımız büyüklüğünde olduğunu görürüz.

Diğer yandan İngiltere çok daha yukarılardadır. Hatta komşumuz Yunanistan’ın turizmden elde ettiği gelirinin Yunanistan a gelen ziyaretçi sayısından daha çok arttığı bilgisine ulaşırız.

Akdeniz ülkesi olan İtalya’nın da turizm geliri de bizim üzerimizdedir.

Kendi değerlerimizden ödün vermeyerek turiste yaklaşmalı, dünyanın her yerinde gördüğü ilginin daha fazlasını bizde görmelidir.

Kültürümüzü, tarihimizi, doğamızı, güneşimizi, denizimizi hakkıyla kullandırmalıyız.

Bizim büyüklüğümüzdeki turizm ülkelerinin yaptığı gibi ülkemize gelen her turistten ayakbastı parası alınmalıdır.

Üç tarafımızın denizlerle kaplı olduğundan hareketle gemi turları yaptıracak turizm şirketlerimizin sayısını artırarak bu konuda ki öncü ülkelerin önüne geçilmelidir.