Yaşam

TÜED, emeklilik sistemi için adalet talep ediyor

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, mevcut emeklilik sistemindeki adaletsizliklerin giderilmesi ve emekli aylıklarının hesaplanmasında eşitliğin sağlanması gerektiğini belirtti. Ergün, "Yeni bir emeklilik aylığı hesaplama yöntemi belirlenmeli ve karma aylık hesaplama sistemine son verilmelidir. Aralık 2024 ile Ocak 2025'te emekli olanlar arasında yüzde 30'a varan aylık farkı oluşmamalıdır." dedi.

Abone Ol

Kazım Ergün, yaptığı açıklamada, sosyal güvenlik sisteminin toplumun geleceğini güvence altına alması gerektiğini vurgulayarak, emekli aylıklarının hesaplanmasındaki farklılıkların giderilmesi için yeni bir sistemin oluşturulmasını istedi.

Ergün, sık değişen sosyal güvenlik mevzuatının emekli aylığı hesaplamalarında farklılıklara yol açtığını, bu durumun sistemin eşitlik ilkesinden uzaklaşmasına neden olduğunu söyledi. Özellikle 2024 ve 2025 yıllarında emekli olacak kişiler arasında oluşacak yaklaşık %30'luk aylık farkının, bu sorunun en belirgin örneği olduğunu kaydetti.

Ergün, "Sosyal güvenlik sistemimiz eşitlik ilkesinden uzaklaştığından, yeni bir emeklilik aylığı hesaplama yöntemi belirlenmeli ve karma aylık hesaplama sistemine son verilmelidir. Emekli aylıklarında eşitliği sağlamak için intibak kuralları doğrultusunda tek bir sistem üzerinden hesaplama yapılmalıdır." dedi.

Ergün ayrıca, 2000 yılı öncesinde uygulanan gösterge sistemine geri dönülmesi gerektiğini savundu. Gösterge sisteminin devam ettirilmesi durumunda bugünkü eşitsizliklerin ve kök aylıklardaki kayıpların yaşanmayacağını belirten Ergün, "Gösterge sistemi uygulandığında, emekli olunan yıllar arasında aylık fark olmayacak. Hükümetten, emeklilik sisteminin adil ve kalıcı bir çözüme kavuşturulmasını talep ediyoruz." dedi.

TÜED olarak 2000 yılı öncesi emeklilere yapılan intibak düzenlemesinin, 2000 sonrası emekli olanlara da uygulanmasını talep ettiklerini dile getiren Ergün, emekli aylıklarına yapılan TÜFE artışlarına endeksli zam oranlarının emeklileri korumadığını, bu sistemin de değiştirilmesini istediklerini belirtti.