Güncel

TÜBİTAK'ın 26. Gökyüzü Gözlem Etkinliği Uludağ'da sürüyor

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ve ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever, TÜBİTAK'ın düzenlediği 26. Gökyüzü Gözlem Etkinliği kapsamında Bursa Uludağ'da gökyüzü meraklılarıyla buluştu. Etkinlik, 11 Ağustos'a kadar devam edecek.

Abone Ol

Etkinliğin ikinci gününde konuşan Alper Gezeravcı, Türkiye'nin uzaydaki başarılarına vurgu yaptı. Gezeravcı, "Türkiye Cumhuriyeti olarak, Birleşmiş Milletler'in 193 üye ülkesi arasında uzaya insan gönderebilen ve bilimsel araştırmalar yapabilen 22'nci ülke olduk. Bu, küçümsenmemesi gereken bir başarı. Türk bilim insanları, uzay tarihine önemli katkılarda bulunarak, alanında özgün deneyler gerçekleştirdi. Dünya üzerinde 8.5 milyar insan var, fakat bir annenin ve babanın hayatındaki en değerli adım, çocuğunun attığı ilk adımdır; işte bu, Türk evladının uzaydaki ilk adımıdır" dedi.

Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever ise Milli Uzay Programı'nın hedeflerine değindi. Atasever, "Ay'a iki kez iniş yapmayı planlıyoruz; bir sert, bir de yumuşak iniş olacak. Ayrıca bir uzay limanı inşa etmeyi hedefliyoruz. Uzay ekosistemini geliştirecek adımlar atacağız" şeklinde konuştu.

Uzay ekosisteminin hızla büyüdüğünü belirten Atasever, "2020'de yayınlanan bir çalışmada 2024'te uzay endüstrisinin 440 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyordu. Ancak mevcut durumda bu büyüklük çoktan aşıldı ve uzay endüstrisi trilyon dolarlık bir seviyeye ulaşacak. Ticari uzay, ülkemiz için büyük bir katma değer yaratacak. Bu yüzden milli uzay programımızı geliştiriyoruz ve Türkiye'nin bu süreçten hak ettiği payı almasını amaçlıyoruz. Gençlerimiz ve milletimiz için müreffeh bir yaşam alanı ve güçlü bir ülke oluşturmayı hedefliyoruz" dedi.