Güncel

TÜBA asil üyeliğine Prof. Dr. Hakan Parlakpınar seçildi

Abone Ol

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) 57. genel kurulu yapıldı. Kurulda TÜBA asil üyeliği seçimi gerçekleştirildi. Yapılan seçime 134 akademi üyesi katılım sağladı.

Seçim sonucunda; Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, Prof. Dr. Fatih Gültekin, Prof. Dr. Kadriye Arzum Erdem Gürsan, Prof. Dr. Ertuğrul Kılıç ve Prof. Dr. Bekir Salih Akademi Konsey Üyesi seçildi.

Akademi üyelerinin önerisiyle TÜBA Uluslararası Akademi Ödülü sahibi Prof. Dr. Adrian Bejan ve Nanjing Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Shuanggen Jin TÜBA Şeref Üyesi seçildi. Bilkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Erdal Arıkan, TÜBA Uluslararası Akademi Ödülü sahibi ve İstanbul Medipol Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Arslan Asli Üye seçilirken, TÜBA Uluslararası Akademi Ödülü sahibi ve Massachusetts General Hospital’dan Prof. Dr. Cenk Ayata, Bilkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Pınar Bilgin, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Bulut, Bilkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hilmi Volkan Demir, ODTÜ’den Prof. Dr. Bilge Demirköz, TOBB Üniversitesi’nden Prof. Dr. Oktay Duman, Atatürk Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlhami Gülçin, Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kadir Mutlu Hayran, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Muhsin Kar, Clemson Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tanju Karanfil, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Halit Keskin, Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Atıf Koca, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmail Koyuncu, TOBB Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hamza Kurt, Sakarya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mahmut Özacar, Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Akif Öztürk, İnönü Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hakan Parlakpınar, Erciyes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Soylak, İbn Haldun Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ekrem Tatoğlu ve Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Tüzen Asli Üye seçilirken;

Sabancı Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Koşar, Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Rıza Yıldız, Van Yüzüncüyıl Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran ve Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. Alper Kiraz TÜBA Asosye Üyesi seçildi.

“BÜYÜK MUTLULUK DUYDUĞUMU İFADE EDİYORUM”

Genel Kurula ithafen gönderdiği mesajda ​Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank, bilimin, sanayinin ve teknolojinin tüm insanlığın yararına kullanıldığı adil bir düzen için; sizlere, çalışmalarınıza her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. İnanıyoruz ki; geleceğimizi sağlam temeller üzerinde inşa etmenin yolu, bilimi ve dehayı taltif etmekten geçiyor. Geleceğimize birlikte hizmet etmekten; çalışmalarınızı, projelerinizi desteklemekten büyük mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum.​” dedi.

“COVİD-19 AKADEMİYİ ETKİLEDİ”

COVID-19 küresel salgınının, tüm kurum ve kuruluşları olduğu gibi Akademi’yi de etkilediğini ifade eden TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise: “Fiziki olarak yapmayı planladığımız birçok bilimsel toplantıyı çevirim içi yapmak durumunda kaldık. Hatta Uluslararası Hukuk, Diplomasi ve İş Birliği Yaz Okulu gibi bazı etkinliklerimizi ertelemek durumunda kaldık. TÜBA olarak bilim diplomasisi kapsamında uluslararası çatı kuruluşların ve organizasyonların toplantılarına da yine çevirim içi katıldık. ISC, ALLEA gibi çatı kuruluşlar ve diğer bilim akademilerinin toplantılarının yanında G-20 ülkelerinin bilim akademilerinden oluşan Science-20’nin (S-20), G-20 liderlerine sunmak üzere hazırladığı sonuç bildirgesine de aktif bir şekilde önerilerimizle katkı sunduk.” dedi. TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker: “Akademi’mizin yeni üyelerini tebrik ediyor, birlikte ülkemiz ve dünyamız için iş birliği içinde önemli çalışmalara imza atacağımıza inanıyorum.”

Prof. Dr. Muzaffer Şeker Genel Kurulda yapılan oylamanın neticesinde seçilen Konsey üyelerimizi ve Akademi’ye seçilen yeni üyelerimizi kutluyor ülkemiz ve dünyamız için iş birliği içinde önemli başarılara imza atacağımıza inanıyorum dedi.

Akademi’nin dönemin şartları dolayısıyla getirdiği kısıtlamalar ile yayın faaliyetlerine ağırlık verdiğinin altını çizen Prof. Şeker, TÜBA’nın salgın ile alakalı gerek kapsayıcı gerekse de tematik yayınlarının kamuoyunda takdir topladığını vurguladı. COVID-19 Küresel Salgın Değerlendirme Raporu, 6 kez güncellenerek bilim dünyası ile paylaşıldığını anımsatan Şeker, 6. sürümün İngilizce ve Türkçe olarak basılarak ulusal ve uluslararası ilgili kuruluşlara gönderildiği bilgisini verdi. TÜBA-Enerji Depolama Teknolojileri Raporu, TÜBA COVID-19 Küresel Salgını: Hukuki Değişim ve Etkileşimler Raporu, Türkiye’de İklim Değişimi ve Halk Sağlığı Raporu, TÜBA Jeotermal Enerji Teknolojileri Raporu, Bağışıklık, Beslenme ve Yaşam Tarzı Raporu da yaşanan süreçte TÜBA’nın yayımladığı raporlardır diyen Şeker, raporların aynı zamanda İngilizce olarak da yayımlandığını ve açık erişime sunulduğunu söyledi. Son dönemde Türkiye Bilim Raporunun da kamuoyunda yankı bulduğunu dile getirdi ve benzer raporlara tematik olarak devamının planlandığını kaydetti.

Prof. Şeker konuşmasında ayrıca “Küresel Salgın ile ilgili bir diğer kapsamlı çalışmamız Türkçe olarak yayımladığımız “Küresel Salgının Anatomisi İnsan ve Toplumun Geleceği” ve İngilizce olarak yayımladığımız “Reflections on the Pandemic in the Future of the World” kitapları oldu. Salgın sonrası yeni dönem ile ilgili olarak eğitim, sağlık, uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, iktisat, finans, kutup çalışmaları, enerji, tarım, uzay çalışmaları, eğlence ve spor sektörü gibi birçok alanda öngörüler kitaplarda yer aldı. “Bilişim Teknolojileri ve İletişim: Birey ve Toplum Güvenliği” başlıklı kitap ise hızlı dijitalleşmenin getirdiği sorunlara hukuki, ekonomik, sosyal ve psikolojik boyutlarda bütüncül bir şekilde yaklaşan diğer kitap oldu. 2020 yılında aynı zamanda Sanat Tarihi-Restorasyon- Arkeoloji-Metalürji gibi farklı bilim alanlarını bir araya getiren multi-disipliner bir çalışma olan “Ortaçağ Temrenleri” yayımlandı. Yine bu yıl içerisinde TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Andreas Tietze’nin Tarihi ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Lugati 10 cilt olarak tamamlandı. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yürütülen Türk-İslam Bilim Kültür Mirası Projesi kapsamında da yine 8 eser yayımlanarak ilgililerin istifadesine sunuldu. Türkçe Bilim Terimleri Sözlüğü Projesi Kapsamında Mühendislik Terimleri Sözlüğü yayımlandı. Ayrıca diğer sözlük çalışmaları ile ilgili olarak da çalışma grupları oluşturuldu. Kısa sürede diğer alanlarda bu grupların çalışmalarının ürünlerini göreceğiz.” dedi.

ÖDÜLLER HAKKINDA BİLGİ VERİLDİ

Tüm yayınların Akademi ağ sayfası üzerinden herkesin erişimine açıldığını da vurgulayan Şeker 23 Aralık’ta duyurulan 2020 Yılı TÜBA Ödülleri hakkında da bilgi verdi: “Ödüllerin değerlendirme süreçlerinde yer alan hocalarımıza şükranlarımı sunuyorum. 3 farklı kategoride 4 bilim insanı TÜBA Akademi Ödülü’ne, 4 farklı alanda ve ayrıca bu yıla özgü olmak üzere kutup çalışmaları alanında da 4 bilim insanı dahil toplam 31 bilim insanı da TÜBA-GEBİP Ödülü’ne layık görüldü. 8 eser ise TÜBA-TESEP Ödülü kapsamında ödüllendirildi. Sosyal ve Beşerî Bilimler kategorisinde; 2020 TÜBA Akademi Ödülü, Columbia Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Wael B. Hallaq’a; Sağlık ve Yaşam Bilimleri kategorisinde 2020 TÜBA Akademi Ödülü, Yale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Günel’e; Fen ve Mühendislik Bilimleri kategorisinde; 2020 TÜBA Akademi Ödülü, ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erik Jeppesen’e ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okyay Kaynak’a tevcih edilmiştir. Yine bu yıla özgü olarak ihdas ettiğimiz COVID-19 Özel Ödülü başvurularının hakem değerlendirme süreci devam etmekte olup, süreç tamamlandığında sonuçlar kamuoyuyla paylaşılacak. Ödüllerimizin etkisi, ses getirişi ve kalitesi her geçen yıl artarak devam ediyor.” dedi. Diğer yandan Akademi’nin planlanan çalışma grupları faaliyetleri ile kurum ve kuruluşlar arasında yapılan anlaşmalar paralelinde görüşülen projelerle ilgili bilgi verdi.

Genel Kurul dilek ve temennilerin ardından sona erdi.