Dünya

Trdelník: Çek lezzeti olarak bilinen ancak Çek olmayan tatlı

Son yıllarda Prag sokaklarında oldukça yaygın hale gelen bu şeker kaplı hamur tatlısı, geleneksel bir Çek tatlısı olarak tanıtılıyor olsa da kökeni başka ülkelere dayanıyor.

Abone Ol

Şubat 2023'te, Amerika Birleşik Devletleri'nin yeni Çekya Büyükelçisi Bijan Sabet, Prag'daki ABD Büyükelçiliği yakınlarında trdelník adlı tatlıyı yerken çekilmiş bir fotoğrafını Instagram'da paylaştı. Ancak bu paylaşım, ertesi gün Çek basınında "TrdelníkGate" olarak adlandırılan bir tartışmanın fitilini ateşledi. Yerel gazeteler, tatlının aslında Çek kültürüne ait olmadığını vurgulayan haberler yaptı.

Trdelník, kömürde dönen uzun, tüp şeklinde bir hamur tatlısıdır ve adını pişirme esnasında üzerinde döndüğü "trdlo" adlı sopadan alır. Ancak tatlının Çek mutfağına ait olmadığı, ilk olarak 15. yüzyıl Almanya’sında kaydedildiği ve sonrasında Macaristan ve Transilvanya üzerinden Çekya’ya ulaştığı bilinmektedir.

Prag'ın tarihi merkezinde turistler için satılan trdelník, 2004 yılında Çekya’da ilk defa satılmaya başlandı. Tatlının popülerleşmesi ise 2015 yılında dondurma ile servis edilmesiyle hız kazandı. Tatlının Prag'da yaygınlaşması, artan turist sayısı ile paralel ilerledi ve birçok turist bu tatlıyı geleneksel Çek sokak lezzeti sanarak tüketmeye başladı.

Yerel halk ve gastronomi uzmanları, trdelník'in Çek mutfağının bir parçası olarak kabul edilmesini eleştiriyor. Ancak tatlı, Prag'ın turistik cazibesiyle birlikte sokaklarda kendine yer bulmuş durumda. Yine de birçok kişi, tatlının aslında Prag sokak lezzetleriyle pek de uyumlu olmadığını düşünüyor.

Sonuç olarak, trdelník'in Prag'ın kültürel kimliğine nasıl yerleştiği tartışmalı olsa da, şehirdeki turistler bu tatlıyı yemeye devam ediyor.