Toplu sözleşmede Memur-Sen ne istiyor?

Abone Ol

Son yıllarda sabit ücretliler, yaşanan ekonomik zorlukları daha fazla hissetmekte. Serbest meslek erbabı, enflasyona bağlı artışları sattıkları ürünlere fazlasıyla yansıttıkları için yaşanan ekonomik sorunlardan ya daha az etkilendi ya da krizi fırsata çevirerek işlerini geliştirdi.

Pandemi sürecinden beri enflasyonun önü bir türlü alınamıyor. Enflasyon hedefini, Merkez Bankası yüzde 58’e çıkarmak zorunda kaldı. Toplu sözleşme görüşmelerinde Kamu İşveren Heyeti, hedef enflasyon rakamı üzerinden ücret artışı yapma yolunu tercih etmektedir. Fakat enflasyon hedefi hiçbir zaman tutturulamadı ve kamu çalışanlarına sürekli enflasyon farkı ödenmek zorunda kalındı.

Toplu sözleşme görüşmelerinde süre yetersiz bulunuyor

Kamu çalışanları adına yetkili konfederasyon Memur-Sen, Çalışma Bakanlığına tekliflerini sundu. 7. Toplu Sözleşme Görüşmeleri 1 Ağustos itibarıyla başladı. İş kollarının teklifleri tasnif edildi ve müzakereler devam ediyor. Öncelikle görüşmelerin bir aya sıkıştırılması doğru kabul edilmiyor. Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, toplu sözleşme görüşmelerinin işçilerde olduğu gibi zaman kısıtlamasına bağlı olmadan devam etmesi gerektiğini önerdi.

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen’in teklifleri

 Konfederasyonun teklifleri esasında kamu çalışanlarının genelini rahatlatacak önemli tekliflerdir. Ücret artışları altı aylık periyotlar hâlinde yapılmaktadır. Gelinen noktada verilen ücret zamları iki ay geçmeden enflasyon karşısında eriyor. Bu sebepten dolayı Memur-Sen, 2024 yılında üçer aylık dönemler hâlinde ücret artışlarının yapılmasını teklif etti.

Sendika, 2024 yılı için üçer aylık dönemler hâlinde yüzde 10 refah payı dâhil, birinci üç ayda yüzde 35, ikinci üç ayda yüzde 10, üçüncü üç ayda yüzde 15, dördüncü üç ayda yüzde 10 artış; toplamda yüzde 70 ücret artışı talep ediyor. 2025 yılı için ise altışar aylık dönemler itibarıyla refah payı dâhil, birinci altı ayda yüzde 25 ve ikinci altı ayda yüzde 15 artış istiyor.

Memur-Sen’in tüm kamu çalışanlarını ilgilendiren önemli taleplerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Toplu sözleşme ikramiyesi aylık 1000 lira olarak ödensin, aylık 7650 lira kira yardımı ödensin, dini bayramlarda 4850 TL ikramiye ödensin, eş yardımı 2000 liraya çocuk yardımı 500 liraya çıkartılsın, gelir vergisi yüzde 15’te sabit tutulsun, kamuda çalışanların ünvan ve yapılan işin durumuna göre ücret skalası yeniden düzenlensin.

Eğitim iş kolunda ise Eğitim-Bir-Sen’in tekliflerinde; eğitim öğretim tazminatının asgari ücret seviyesine yükseltilmesi, şube müdürleri ve fakülte sekreterleri gibi idari kadroda çalışan kamu görevlilerinin ücretlerinde tazminat artışları, uzman ve başöğretmenlik haklarından faydalanma, şeflerin ücretlerinde artışların yapılması, ek ders ücretinin artırılması, nöbet ücretlerinde artışlar,  tüm öğretmenlerin aylık karşılığı 15 saat ders okutmalarının sağlanması, destekleme ve yetiştirme kurslarında görev yapan idarecilerin ücretlerinde artış yapılması, mesai saatleri dışında yapılan tüm kursların DYK seviyesinde ücretlendirilmesi gibi talepler öne çıkmaktadır.