Ekonomi

Ticaret Bakanlığı yurt dışı teşkilatıyla firmalara destek veriyor

Ticaret Bakanlığı, yurt dışı teşkilatı ile 108 ülkede faaliyet göstererek Türk firmalarına ticaret desteği sağlıyor ve ihracatı geliştirme çalışmalarını sürdürüyor.

Abone Ol

Ticaret Bakanlığı, Türk firmalarının uluslararası ticaretini geliştirmek ve ihracat kapasitesini artırmak amacıyla yurt dışı teşkilatlarıyla çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. 2024 yılı itibarıyla 108 ülke ve 160 merkezde görev yapan 223 ticaret müşaviri ve ataşe, firmaların dış ticaretteki en önemli temsilcileri konumunda bulunuyor.

İhracatı Geliştirmek Öncelikli Görev

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ticaret müşavirleri ve ataşelerin ihracatın geliştirilmesi, çeşitlendirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasının öncelikli görevleri arasında yer aldığı belirtildi. Bakanlık, bu teşkilatlar aracılığıyla Türk iş dünyasına ilk temas noktası olarak hizmet vermekte. Ticaret müşavirleri, görev yaptıkları ülkelerdeki potansiyel ticaret fırsatlarını yerinde analiz edip firmalarla paylaşarak ihracatı destekliyorlar.

Ocak-Ağustos Döneminde 137 Bin Talebe Yanıt

2024 yılına kadar gelişen teşkilat yapılanmasıyla, yurt dışı teşkilat, 2000’li yılların başındaki 50 ülke ve 62 merkezde 84 kadroluk yapısından büyük bir büyüme gösterdi. Günümüzde 108 ülke ve 160 merkezde görev yapan teşkilat, Ocak-Ağustos 2024 döneminde Türk iş dünyasından gelen 137 bin 430 talebe yanıt verdi. Ayrıca, yerli ve yabancı muhataplarla gerçekleştirilen 7 bin 816 toplantıda ticaret diplomasisi faaliyetlerinde bulunuldu.

Müşavire Danışın Uygulaması ile 52 Bini Aşkın Kullanıcı

Dijital platformlar üzerinden de destek sağlayan Ticaret Bakanlığı, "Müşavire Danışın" uygulaması aracılığıyla firmalara potansiyel ithalatçılar ve ticari bilgiler sunuyor. 7 gün 24 saat erişim imkanı sunan bu uygulamaya kayıtlı aktif kullanıcı sayısının 52 bin 95 olduğu açıklandı. Ticaret müşavirliklerine ve ataşeliklere dijital ortamdan ulaşabilen firmalar, taleplerine hızlı ve etkili yanıt alabiliyor.

Çevrim İçi Toplantılar ile Bilgi Paylaşımı

Bakanlık, ticaret müşavirleriyle iş dünyasını bir araya getirmek için "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler" adı altında 14 çevrim içi toplantı düzenledi. Bu toplantılara yaklaşık 2 bin 800 firmanın temsilcisi katıldı. Ayrıca, "Görevden Dönen Ticaret Müşavirleri ile Birebir Görüşme Etkinlikleri" düzenlenerek ihracatçı birlikleri ve ticaret odaları işbirliğiyle Türk iş dünyası ile bire bir temas sağlandı.

İhracat Destekleri ve Yerinde İncelemeler

Ticaret müşavirleri ve ataşeler, Türk iş dünyasının ihracat destekleri ile ilgili sorularına ve taleplerine de yanıt veriyor. Ocak-Ağustos 2024 döneminde 7 bin 613 belge incelenirken, 772 yerinde inceleme gerçekleştirilerek ihracat desteklerinin uygunluğu denetlendi. Bu kapsamda firmaların ihracat süreçlerinin sorunsuz ve etkin bir şekilde ilerlemesine katkıda bulunuldu.

Yurt Dışı Teşkilatının Genişlemesi ve Önemi

2000’li yılların başında sadece 50 ülkede faaliyet gösteren yurt dışı teşkilatı, 2024 itibarıyla 108 ülkeye ulaşarak büyük bir genişleme kaydetti. Bu genişleme sayesinde daha fazla ülkede Türk firmalarına destek verilmeye başlandı. Ticaret Bakanlığı’nın açıklamasına göre bu teşkilatlar, Türk iş dünyasının küresel pazarlara daha kolay erişebilmesi ve ihracat fırsatlarını artırabilmesi açısından büyük öneme sahip.