Dünya

Tesla Almanya'daki tartışmalı fabrikasını genişletmeye hazırlanıyor

ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Berlin yakınlarındaki Grünheide'de bulunan fabrikasının genişletme çalışmalarına başlamak için Brandenburg Eyaleti Çevre Ajansı'ndan çevresel izin aldı.

Abone Ol

Tesla'nın Avrupa'daki ilk fabrikasının yıllık üretim kapasitesini, şu anda hedeflenen 500 bin araçtan - henüz bu rakama ulaşılmadı - genişleme sonrası bir milyona çıkarması bekleniyor. Bu, Wolfsburg'daki Volkswagen ana fabrikasını geride bırakarak Grünheide'yi Almanya'nın en büyük otomobil üretim tesisi haline getirecek.

Yeni izin, fabrika için üç aşamalı genişleme planının ilk aşamasına başlanmasına olanak tanıyor. Bu aşama, depolama alanları, bir batarya hücresi test laboratuvarı ve lojistik alanları için altyapı inşaatını içeriyor. Gelecek aşamalarda ise otomobil ve batarya üretimine yönelik yeni binaların inşa edilmesi planlanıyor.

Tesla'dan yapılan açıklamada, "Bu önemli bir dönüm noktası ve gelecekte projeleri daha hızlı uygulayabilmemiz için gerekli planlama güvenliğini sağlıyor" denildi.

Genişletme Planları Tartışma Yarattı

Tesla'nın fabrika için genişletme planları, çevresel etkileri nedeniyle eleştirilerin hedefi oldu. Uydu görüntüleri, sıfır emisyonlu otomobil üretimiyle tanınan şirketin, Almanya'daki giga fabrikasını oluşturmak için 500 bin ağacı kestiğini gösterdi. 

Şu anki izin, Tesla'nın halihazırda sahip olduğu arazide gerçekleştirilecek inşaat çalışmalarını kapsıyor. Ancak, Grünheide'deki yerel meclis daha önce Tesla'nın sahip olmadığı bir alanda bir tren istasyonu inşa edilmesine onay vermişti ve bu da ağaç kesimi gerektiriyordu. Yerel halk ve çevrecilerin protestoları sonrası bu planlar küçültülerek daha az ağacın kesilmesi kararlaştırıldı.

Avrupa Pazarı İçin Kritik Bir Adım

Grünheide'deki gigafactory, Tesla'nın Avrupa pazarındaki artan talebi karşılaması için kilit rol oynuyor ve fabrikada 12 bin 500 kişi çalışıyor. Tesla CEO'su Elon Musk, bu fabrikanın uygun fiyatlı elektrikli araç üretiminin hızlandırılması için hayati önemde olduğunu vurguladı.

Ancak, Avrupa'da elektrikli araç talebinin düşmesi nedeniyle üretim artışının ne zaman gerçekleşeceği belirsizliğini koruyor.