Değerli Dostlar, teknoloji artık hayatımızın olmazsa olmazları arasında yerini aldı. Hani yedisinden yetmişine sözü misali, artık tüm insanlık teknolojinin getirilerinden faydalanmaya başladı. 10 yıl öncesi bir döneme göre çok büyük değişimler içerisinde olduğumuzu görüyoruz. Dünya sürekli kendisini yenileyen hızlı bir dönemden geçiyor. Herşey gelişiyor, akıllı kavramı heryerde yerini alıyor. Akıllı evler, arabalar,eşyalar derken sürekli yeni kavramı kendisini yeniliyor.Mevcut teknolojilerle yeni tanışmışken , pat diye yeni bir teknoloji karşımıza çıkıyor.Herşey hızlı bir değişim içerisinde. Özellikle cep telefonları, kameralar, işlemci setleri, bilgisayar ve ev elektroniğinin hızına yetişmek neredeyse imkansız hale geldi.
Peki, 2018 yılı teknoloji anlamında hangi yenilikleri getirecek ?
Öncelikle kitleler arası iletişim ve lan bağlantılarının ardından artık nesnelerin daha profosyonel şekilde birbiri ile iletişime geçeceği bir döneme yaklaştık. Buna ingilizce yaygın bilinen adıyla “Internet of Things” diğer adı ile “IoT” diyorlar. Bu teknoloji ile zaman ve mekan kavramından bağımsız olarak ,nesneler yönetebilebilir olacak. Evlerimizdeki beyaz eşyalardan ;sokakta otomobiller,sensör,görüntü ve ses teknolojileri vb gibi tüm cihazlar; internet bağlantılarıyla birbiri ile bağlı ”nesnesel” bağlılık teknolojisine girmeye hazırlanıyor.
Yine üzerinde uzun zamandır konuşulan konulardan birisi de bükülebilir ekranlar. Konu hakkında elle tutulur ciddi somut çalışmalar yapıldı. Bu ekranların özellikle cep telefonları , tabletler ve ev elektroniğinde uygulanabileceği öngörülüyor. Düşünsenize telefonları, tabletleri monotorları kıvırarak cebimizde veya çantamızda gezdirdiğimizi ? Olmaz demeyin ! çok yakında ceplerimizde olacak bunlar.
Diğer önemli aktör “ Drone” teknolojisi. Eskiden sadece hayatımıza bir oyuncak olarak giren, ardından sektörde varlığını görüntü teknolojisi ile sıkılaştıran,iyi bir teknoloji. Fakat bu defa drone teknolojisi sadece görüntü almanın ötesine geçip , kargo taşımacılığı için öngörülüyor. E-Ticaret devlerinden Amazon ; Drone ile kargo teslimatı yapmak için gerekli çalışmaları başlattığını duyurmasının ardından, Türkiye’de ise PTT bu hususta bir çalışma başlatması; bu teknolojinin hayatımıza kısa süre sonra gireceğini gösteriyor.
Sürücüsüz otomobiller yılladır üzerinde yazılan çizilen konulardan birisi. Ancak uygulanabilirliği büyük risk ve endişeler taşıdığından dolayı yıllardır hep sadece test yapılarak ilerlenen bir süreç oldu. Ancak önümüzdeki dönemlerde çok olmasa da hayatımızda bir miktarda olsa sürücüsüz otomobil olacağını düşünüyorum. Ülkemizde trafik kurallarına yeterince uyum sağlanmadığından, bu teknolojinin ülkemizde çok uzun yıllar sonra geleceğini düşünüyorum.
Beni en çok heyecanlandıran teknolojilerin başında “yapay zeka” geliyor. Geçmiş yapay zeka teknolojisinin tamamen dışında “ gelişen, öğrenen ve gerçek insan beyni “ gibi çalışacak şekilde kurgulanmış yeni bir teknoloji. Dünyanın büyük yazılım ve sosyal medya siteleri yapay zeka konusuna eğilmekte ve ciddi yatırımlar yapmaktadır. 2018 yılının yapay zeka yılı olması beklenmektedir.
Pazarlama ve Satış sektöründe bölgesel satışı destekleyecek en önemli teknoloji “Geofencing” olacak. GPS üzerinden İstanbul Beşiktaş bölgesi belirlenip, bu bölgedeki kişilere özel pazarlama satış sağlanacak. Teknoloji satıcı ve alıcının hayatını kolaylaştırması bekleniyor. Bu teknoloji ile, pazarlamanın yanı sıra acil durumlar ve sosyal uygulamalar içinde önemli olacağı düşünülmektedir.
2017 yılında etkisini gördüğümüz sanal gerçeklik “Virtual Reality” 2018 yılında da ciddi gelişmeler göstereğini düşünülmekte .Ses ve Görüntü tanıma “Siri” benzeri uygulamalar ile artık kişiye özel reklam ve pazarlama geliştirilecek. Bilboardlar yüz tanıma teknolojisi ile cinsiyet, yaş gibi kriterleri belirleyip ona göre kişiye özel reklam sunumları , çok yakın zamanda karşımıza çıkacaktır.