Güncel

TEKNOFEST'te hava ölçüm cihazıyla birincilik ödülünü kazanan Kastamonulu öğrenci!

Kastamonu Özlem Burma Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Kaan Yusuf Odacı, öğretmeni Enes Yüksel'in desteğiyle geliştirdiği taşınabilir hava ölçüm cihazıyla Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde (TEKNOFEST) birincilik ödülü aldı.

Abone Ol

Odacı, hava kirliliğini anlık olarak ölçebilen bir sistem geliştirmek için öğretmeniyle birlikte çalışmalara başladı. Geliştirilen prototip, sensörler aracılığıyla ölçüm yapıyor ve yapay zeka desteğiyle anlık veri analizi gerçekleştirebiliyor. 

Kolay kurulumu ile internet üzerinden anlık veri sunabilen bu taşınabilir cihaz, İklim Değişikliği Araştırma Proje Yarışması'nda hava ve iklim kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü. 

Festivalde projeyi tanıtan öğretmen Enes Yüksel, prototipin hava ölçümü için yapay zeka kullandığını belirtti. Yüksel, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Sürekli İzleme Merkezleri'nden alınan 13 yıllık verileri analiz ederek hava kalitesini etkileyen gazları ölçümlediklerini ifade etti. Cihaz, hava kalitesini etkileyen partikülleri tespit edebilen sensörlerle donatılmıştır ve mobil olarak tasarlanmıştır. Böylece, dizüstü bilgisayar ve elektrik kaynağı bulunan her yerde hava kalitesi ölçümü yapılabiliyor.

Ödülünü Cumhurbaşkanı'ndan alan Kaan Yusuf Odacı, cihazın yapay zeka ile çalıştığını vurguladı. "Bulunduğunuz ortamdaki havanın hem kalitesini hem de sağlığa etkisini çok kolay bir şekilde görebiliyorsunuz. Altın bir plaketle memleketime döneceğim ve çok mutluyum," diyerek hislerini dile getirdi.