G20 dönem başkanı olan Hindistan’ın bu zirve için seçmiş olduğu tema çok konuşuldu. Kimilerine göre bu monarşileri yıkmayı ve dini inançları yok etmeyi hedefleyen aynı zamanda ulus devletleri ve vatanseverliği sonlandırmayı planlayan totaliter bir tek dünya devleti anlamı taşıyordu. Kimi uzmanlara göreyse; bu kavram kutuplaşmadan, savaştan ve bloklaşmadan uzak durulması mesajı veriyor. Hindistan bu zirvede, savaş ve bloklaşmadan başka bir yolun bulunduğunun barış ve kardeşlik adı altında bir arada yaşayabilmenin mümkün olduğunun mesajını veriyor.
Bu konunun daha detaylı analizini Diriliş Postası, Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi’nden (ANKASAM) Asya Pasifik Uzmanı Dr. Cenk Tamer’e sordu.
Hindistan’ın aynı zamanda çok kutuplu bir dünya arayışında olan Çin ve Rusya’yla da pozitif ilişkiler geliştirebildiğini ifade eden ANKASAM Uzmanı Cenk Tamer, Hindistan’ın G20’nin Batılı bir blok olarak görülmesi düşüncesine karşı çıktığının da altını çizdi. Ayrıca Hint hükümetinin Rusya ve Çin liderlerinin Zirve’ye katılması için çaba sarfettiği de biliniyor.
“Hindistan, herhangi bir eksene tam manasıyla dahil olmadan ortak bir dünya ve gelecek hedefleyen tüm milletlerle, devletlerle birlikte hareket etmeye çalışmakta, dün olduğu gibi bugün de “Üçüncü Yol”un aslında insanlığın kurtuluşu için “Tek Yol” olduğu mesajını vermektedir.” diyen Tamer sözlerini şöyle sürdürdü: Herhangi bir blok siyaseti izlemeyen Hindistan, dahil olduğu her uluslararası platformu nötralize etmeye çalışmaktadır. Örneğin Batılı bir platform olarak kabul edilen Dörtlü Güvenlik Diyaloğu’na (QUAD) üye olan Hindistan, bu grubun “Çin karşıtı” bir eksene dönüşmesini engellemektedir. Yine Şangay İşbirliği Örgütü’ne (ŞİÖ) üye olan Hindistan, bu platformun tamamen bölgesel güvenlik sorunlarına odaklanmasını arzulamaktadır. Aynı şekilde Hindistan, çok kutuplu dünyanın inşasında ön plana çıkan BRICS’in “Batı karşıtı” bir oluşuma dönüşmesini de engellemektedir.
ANKASAM Uzmanı Dr. Cenk Tamer’ göre G20’nin Hindistan’da yapılacak forumu medyaya yansıyan komplo teorileri gibi “ yeni dünya düzeni”ni değil, dünya ülkelerini barış altında birleştirmeyi hedefleyen bir mesaj. Diriliş Postası olarak yapılan toplantılar sonucunda bu mesajın anlamının daha net anlaşılacağını belirterek yorumu okuyucularımıza bırakalım.
HANGİ KONULAR ELE ALINACAK?
Bu yıl ilk kez "dönem başkanlığı" heyecanını yaşayan Hindistan'ın zirvede yeşil kalkınma, hızlandırılmış/kapsayıcı ve dirençli büyüme, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde hızlandırılmış ilerleme, teknolojik dönüşüm ve dijital kamu altyapısı, 21. yüzyıl için çok taraflı kurumlar, kadın liderliğinde kalkınma gibi konuları öne çıkarması bekleniyor. Ayrıca, sürdürülebilir kalkınmanın yanı sıra gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki farkların azaltılması konusu da toplantıda gündeme getirilecek.
Hindistan'ın bir yılı aşkın dönem başkanlığında G20'de, çok taraflı kuruluşlardan gelişmekte olan ülkelere daha fazla borç, uluslararası borç yapısında reforma gitme, kripto para düzenlemeleri, enerji ve gıda güvenliğinde jeopolitik belirsizliklerin etkisi gibi konular ele alınacak.
PUTİN VE Şİ KATILMAYACAK!
Avrupa Birliği ile Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, İngiltere ve ABD'nin yer aldığı 19 ülkeden oluşan G20'ye bu yıl, dünyanın ilk 20 ekonomisi arasında olmasına rağmen G20'de yer almayan İspanya da misafir olarak davet edildi.
Ülke liderlerinin birebir müzakerelerde bulunması için imkan da sunan zirve vesilesiyle katılımcı ülke liderlerinin, başta Ukrayna- Rusya savaşı olmak üzere bölgesel ve küresel meseleleri masaya yatırması bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da anılan gündem çerçevesinde liderlerle bir araya gelmesi, ayrıca zirve marjında katılımcı bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla temaslarda bulunması öngörülüyor.
KİMLER KATILACAK?
Zirveye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-Yeol, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid, Arjantin Devlet Başkanı Andres Alberto Fernandez, Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu ve Avustralya Başbakanı Anthony Albanese katılacak.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin zirveye katılmayacak, Çin'i Başbakan Li Çiang, Rusya'yı ise Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov temsil edecek.
YOĞUN ÖNLEM! KUŞ UÇURTULMAYACAK
Bugün itibarıyla liderleri ağırlayacak Yeni Delhi'de havadan ve karadan güvenlik önlemleri üst seviyeye çıkarıldı.
Zirve için 50 binden fazla polisin görev yapacağı belirtilirken, Hindistan Ulusal Güvenlik Muhafızları'nın güvenliği sağlama hususunda polis kuvvetine destek vereceği bildirildi. Zirvenin yapılacağı bölgede birçok cadde, sokak ve iş yeri 3 gün süreyle kapatıldı. Ayrıca, 8-10 Eylül'de bazı bölgelerde seyahat kısıtlamaları uygulanacak.
Önlemlerin yanı sıra cadde ve sokaklarda trafik akışını sağlamaya çalışan polisin, toplantının yapılacağı alana giden güzergahta bazı yolları bariyerlerle kapattığı görüldü.
G20 hazırlıkları tamamlanan Yeni Delhi'de cadde ve sokaklar, kaldırım ve billboardlar zirve için "G20" başlığıyla süslendi, kavşaklara G20 üyesi ülkelerin bayrakları asıldı. Kent genelinde yolcu taşımacılığı yapan birçok taksi ve rişka da G20 etiketleri ile donatıldı. Zirveyi ulusal ve uluslararası çok sayıda medya kuruluşu da yakından takip edecek. Akreditasyon işlemlerinin ardından G20 için oluşturulan medya merkezinde brifing alan basın mensupları, zirvedeki gelişmeleri aktarmak için mesaiye başladı.