Tedbirleri uygulamak çok mu zor?

Abone Ol

Ülkemizin doğusunda da batısında da çoğu işletmede COVID-19 tedbiri sadece afişlerde… Toplumun büyük bölümü fiziki mesafeli, maskeli ve el hijyenli yeni sosyal yaşamı benimseyememiş. İşletme sahipleri ya yeterince bilinçli değil ya da müşterilerini uyarmaktan çekiniyor. Sürecin ciddiyetinin farkında olanlar ise her geçen gün karşılaştıkları aymazlıktan dolayı daha da geriliyor.

Gıda arzında sıkıntı yaşanmaması, okulların Eylül ayında açılması, işletmelerin yeniden kapanmaması, insanımızın işsiz kalmaması, ekonomimizin daha fazla yara almaması, yoğun bakımların dolup taşmaması, yaşlı ve kronik hastalığı olanların bu mücadeleye yenik düşmemesi için; 2 metrelik sosyal mesafenin korunması, ev dışında maske kullanılması ve el temizliğine özen gösterilmesi çok mu zor?

Gıda satan her türlü işletmeye büyük sorumluluk düşüyor.

Her türlü ihtiyaç ertelenebiliyor ancak gıda ve su tüketiminden vazgeçilemiyor. Dolayısıyla kesimhaneden fabrikaya, büfeden restorana, marketten pastaneye, her türlü gıda üreten, işleyen ve satan işletmelere büyük sorumluluk düşüyor. Bu sorumluluk gıda güvenliğinin sağlanmasının yanı sıra personel ve müşterilerin sağlığının korunması ve toplumda COVID-19 tedbirlerinin yaygınlaşması açısından çok önemli.

Gıda işletmelerinde çalışan personel riskli grupta ve ilave tedbirler almaları gerekiyor.

Gıda işletmesinde çalışan bir personel COVID-19’a yakalandığında neler olabilir?

Personelin yakın temas içerisinde çalıştığı diğer personele hastalığı bulaştırması oldukça olası. Bu durumda işletmede ciddi bir iş gücü kaybı yaşanabilir hatta yurt genelinde gıda üretim ve arzında sıkıntılar oluşabilir. Yine virüsü taşıyan bir personel gıda güvenliği sorunlarına neden olabilir, müşterilerine veya ilişki içerisinde olduğu tedarikçilere hastalığın bulaşmasına neden olabilir. Bu da hastalığın tam da şimdi olduğu gibi toplumda yayılmasına neden olur.

Bu nedenle, öncelikle işletmede riskli alanlar belirlenmeli.

Personelin COVID-19 etkeni virüsü taşımadığı tespit edilmeli ve bulaşmasını önlemek için vardiyaların arttırılması dahil olmak üzere tedbirler ciddiyetle uygulanmalı.

Hastalık belirtisi gösteren personelin işletme ve personel ile teması iyileşene kadar kesilmeli.

Personelin işe başlamadan önce ateşi düzenli olarak ölçülmeli. 38°C’nin üzerinde ateşi olan personel bir sağlık kuruluşuna yönlendirilmeli.

Personel ve müşterilerin kendileri aralarında ve birbirleriyle sosyal mesafeyi korumaları için gerekli fiziki düzenlemeler yapılmalı. Maske kullanımına azami özen gösterilmeli.

İşletmede sıklıkla temas edilen yüzeyler düzenli olarak dezenfekte edilmeli.

Personel ile müşterilerin el hijyeninin sağlanması açısından giriş, çıkış ve çalışma istasyonlarına el dezenfektanları konmalı ayrıca personel el hijyeni konusunda eğitilmeli.