Ekonomi

TCMB'nin likidite çekme hamlesi mevduat faizlerini yükseltti

Ekonomi yönetimi tasarruf sahiplerini standart TL mevduatlara yönlendirmeye çalışırken, ortalama mevduat faizlerinde geri çekilmenin geçen hafta da devam ettiği görüldü.

Abone Ol

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bankacılık sisteminden likidite çekmek amacıyla attığı adımlar, mevduat faizlerini yükseltti.

TCMB verilerine göre, 27 Ekim haftası itibariyle 1-3 ay vadeli ortalama TL mevduat faizi yüzde 41,92 oldu. Bu, 6 Ekim haftasına göre yüzde 2,08'lik bir artışa işaret ediyor.

Bankacılık sisteminde likidite fazlası bulunduğu dönemde mevduat faizlerinde aşağı yönlü bir ivme kaydedilse de son dönemde atılan adımlarla bu ivmenin tersine dönmesi bekleniyor.

TCMB, bu hafta yeni bir uygulama talimatıyla kur korumalı hesapların TL'ye geçişi ve Türk lirası payının artmasına yönelik detayları belirledi.

Talimata göre, kur koruma desteği sağlanan hesaplar için TCMB'ce belirlenen koşullara göre farklılaştırılmak üzere yıllık yüzde 8 komisyon alınacağı belirtilmişti. Ayrıca belirlenen Türk lirası payına göre farklılaştırılmak üzere yıllık yüzde 3 oranında komisyon uygulaması da hayata geçirilecek.

TCMB, ayrıca zorunlu karşılıklarda yaptığı hamleyle piyasadaki likidite fazlasını da sterilize etme hamlesi yaptı.

KKM hesaplarında zorunlu karşılık oranını yükseltirken, döviz mevduat için TL cinsi ilave zorunlu karşılık oranı getirildi.

Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, 6 aya kadar vadeli KKM'de zorunlu karşılık oranı yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltildi. 1 yıla kadar vadeli ve 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarıldı.

Yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonu için zorunlu karşılık oranları tüm vadelerde 1'er yüzde puan artırıldı. Türk lirası cinsinden tesis edilmek üzere tüm vadelerde döviz mevduata yüzde 4 ilave zorunlu karşılık uygulanmasına karar verildi.

Bu adımlarla, bankacılık sisteminde bulunan likiditenin TL mevduatlara çekilmesi ve döviz kurlarının düşürülmesi hedefleniyor.