Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Netanyahu, uluslararası hukuku ve insan haklarını hiçe sayıyor

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Filistin'de yaşananları "soykırım" olarak nitelendirerek, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun insan haklarını ihlal ettiğini ve Filistin halkını haritadan silmeye çalıştığını söyledi.

Abone Ol

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta düzenlenen Uluslararası Zaman ve Uygarlık İlişkisi-Modern Dünya ve Kalkınmanın Temeli Forumu'nda konuşan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İsrail'in Filistin’deki eylemlerini sert bir şekilde eleştirdi. Kurtulmuş,  "Dünyanın gözü önünde Filistin halkı bir soykırıma tabi tutulmaktadır. 50 bini aşkın ölü ve 80 bin yaralı sayısıyla Filistin halkı haritadan silinmeye çalışılmaktadır. İktidardaki Netanyahu insanların tüm değerlerini ayaklar altına alarak bölgeyi kan ve ateşe boğmak da uluslararası hukuku ve insan haklarını hiçe saymaktadır" ifadesini kullandı.

Kurtulmuş, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun uluslararası hukuku ve insan haklarını hiçe saydığını belirterek, İsrail'in bölgeyi "kan ve ateşe boğduğunu" ifade etti. Bu tür eylemlerin, yalnızca Filistinlilerin değil, tüm insanlığın değerlerini ayaklar altına aldığını vurguladı. 

Yeni Küresel Sistem Vurgusu

Kurtulmuş, konuşmasında ayrıca mevcut uluslararası yapıların günümüzde taşıdığı yükün altını çizerek, Türk İslam dünyasının yeni bir küresel sistemin oluşturulmasında öncü rol oynaması gerektiğini belirtti. Kurtulmuş, "Çok kutuplu bir dünya düzeni" ile yeni küresel sistemin inşası için iş birliğinin önemine dikkat çekti.