Geçtiğimiz hafta içinde iki değerli misafirim vardı. Türkiye Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Kurumu Derneği ( TAYDAK ) Genel Başkan Yardımcısı İhsan Dargın ve yine dernek üyesi Alişer Ekin geldiler.
Malum son Pandemi süreciyle tarım tüm dünyada tekrardan revaçta, insanlar kendi sebze ve meyvesini ekme, dikme çabasına döndü. Dünya tahıl üretimi herkesin konuştuğu asıl konular haline geldi. Tarımsal tedarik ve tedarik zincirinin korunması da ayrı konular tabii ki. İşte bu nedenle bu konu çok önemli bir hal oldu.
Bu ziyareti o nedenle önemsiyorum. Türk tarımını konuştuk, Tarım danışmanlarını durumunu ve en önemlisi bu yıl ki kuraklığı konuştuk. Laf arsında tarıma olan ilgim biraz farklı boyutta benimde, 45 yaşında tarım okumaya başlamış biriyim zira…
2006 yılında kurulan Türkiye tarımsal yayım ve danışmanlık kurumu derneği (TAYDAK ) Eylül 2020'de tamamı tarım danışmanlarından oluşan yeni yönetimi ile gelecek kaygısı olmadan, özlük haklarının korunduğu bir statü yakalamak ve tarıma yönelik yenilikçi fikirler ile çiftçimizin her daim yanında bulunarak ülke tarımını hak ettiği bir konuma getirmek için kurulmuş bir dernek, diye ifade ettiler.
Derneğin gelişen ve globalleşen dünya düzeninde çağın gerisinde kalmamak ve tüm zamanların en önemli sektörü olan tarım sektöründe faaliyet gösteren çiftçilerimizi daha bilinçli ve verim arttırıcı tarım yapabilmeleri için TARIM DANIŞMANLARI Olarak katkı sunmak ve onları verimliliğe doğru yönlendirip insanoğlu ve ülkemize daha bereketli mahsuller üretilmesi için kurulmuş bir dernek. Hedef tamamen bilinçli tarım ve bunun neticesinde artan ihtiyaca orantılı üretim artışı elde etmek...
Ülke tarımında, sahada devletin gözü kulağı ve bilinçli fikri olan tarım danışmanları kırsal kesimlerde sosyo-ekonomik düzeyi artıracak bilgi ve birikimleri ile modern tarıma yönelik yayım ve danışmanlık hizmetleri ile saha'da değerlendirilmesi gereken tarımda bir meslek kolu, şuan verilen destek ve güvence tarım danışmanlarının yeteri düzeyde özlük hakları korunmadığı ve maddi imkanlarının kısıtlılığı söz konusu bu da tarım danışmanlarında gelecek kaygısı uyandırarak meslekten soğumalar ve bu neticesinde başka alternatiflere yönelerek malesef tarımsal danışmanlığı bırakmaktadırlar.
Buna istinaden dernek olarak mevzuat değişikliğindeki önerilerini de maddeler halinde beraberce sıraladık, mutlaka konunun ilgilileri yani Tarım ve Orman bakanlığı konuyla ilgilenecektir.
1-) Devlet ve Tarım Danışmanı Arasında En az 10 yıllık sözleşme Yapılması
2-) Destek Ödeme miktarının Girdiler hesaplanarak Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinde çalışan meslektaşlarımız ile Aynı Maaş alacak düzeye getirilerek Yıllık yapılan Asgari Artışa bağlı olarak Ödemede Artışının yapılması
3-) Ödemeler 4 Dilim şeklinde verilmesi ( 3 Ayda bir Ödeme yapılması )
4-) Sigorta ve vergi Primlerinin Devlet Tarafından karşılanması
5-) ÇKS ( çiftçi Kayıt Sistemi ) , HKS ( Hayvan Kayıt Sistemi ) Ürün tespiti ve destek işlemlerinde Tarım Danışmanı imzasına Yer verilmesi
6-) Bireysel Tarım Danışmanları En az 5 kişi birlikte Aynı Vergi Levhasına bağlı olarak Tek ofisten Çalışma Yapmak (Girdilerin Azalmasına iyi bir Adım olur)
7-) Birlikler ve Odalar harici Belediyeler ve Tarım Kredi Kooperatiflerin de Tarım Danışmanı istihdamı Sağlanması için Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Desteğine Tabi olmaları Mevzuatta yer almaları.
Tarım Danışmanlarının istek ve sorunları kısaca bunlardı. Bakanlıkta mutlaka gerekli çalışmayı yapacaktır. Konunun takipçisi olmaya çalışacağız.