Güncel

Tarihi olayların edebiyat üzerinde nasıl bir etkisi vardır? İşte tarihi olayların edebiyat üzerindeki etkileri...

Abone Ol

Geçmişten bugüne yaşanan tarihi olaylar, edebiyatı nasıl şekillendirmiş, nasıl etkilemiş ve nasıl yönlendirmiştir. Farklı alan olmasına rağmen birbirinden ayrılamayan edebiyat ve tarihi olayların etkileşim noktalarına yazımızda kısaca değineceğiz. Peki, Tarihi olayların edebiyat üzerinde nasıl bir etkisi vardır? İşte tarihi olayların edebiyat üzerindeki etkilerine dair merak edilen kısa bilgiler...

Tarihi olayların edebiyat üzerinde nasıl bir etkisi vardır? İşte tarihi olayların edebiyat üzerindeki etkileri...

Edebiyat, kişilerin duygu ve düşüncelerini aktaran, aynı zamanda felsefi yaklaşımlar da içeren bir dal iken; tarih ise insanlığın geçmişten bugüne yaşadığı olayların kayıt altına alınmasına denir.

Birbirinden farklı iki alan olmalarına rağmen, geçmişten bugüne edebiyat ve tarih hep etkileşim içinde olmuştur; edebiyat ve tarih alanındaki verilere atf-ı nazar edildiğinde, ikisinin birbirini tamamladığı ve biri olmadan diğerinin eksik kalacağı gerçeğiyle karşılaşılmaktadır.

Edebiyat eserleri, tarihe her zaman ışık tutmuştur. Öyle ise tarihi olayların edebiyat üzerindeki etkisini buradan dahi anlayabilmekteyiz.

Tarihi hadiseler, edebiyat üzerinde geçmişe ışık tutmak, dönemin artılarını ve eksilerini gelecek nesle aktarmak, eseri yazan kişinin dönem eleştirisi yapması ve o dönemin şartlarına dair okuyucuları aydınlatması açısından önemlidir.

Misâlen: Tanzimat Döneminde Namık Kemal ve Ziya Paşa’nın eserleri, Ahmet Mithat Efendi'nin dönemin insanlarını ve yine o döneme hakim olan fikri yansıtan yazıları, Kurtuluş Savaşı'na dair yazılmış ilk roman olan ve Halide Edip Adıvar tarafından kaleme alınan Ateşten Gömlek gibi eserler, tarihi olayların edebiyat üzerindeki yansımaları olarak görülebilmektedir.

-Edebi eserlerin toplumsal hareketler üzerinde nasıl bir rolü vardır?