Kültür Sanat

Tam 3 bin 400 yıllık! Çanakkale’deki kazılarda bulundu

Maydos Antik Kenti kazı çalışmaları kapsamında 3 bin 400 yıllık kurşun sapan taşı bulundu. Kazı başkanı Prof. Dr. Göksel Sazcı, Eceabat’taki 5 bin yıllık Maydos Antik Kenti'nde temmuzda başlayan kazıların eylül ayında sona ereceğini açıkladı.

Abone Ol

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nün bir ekibiyle yürütülen çalışmalar, 10 kişilik ana ekip ve 6-7 işçiyle devam ediyor.

Prof. Dr. Sazcı, 2024 kazı sezonunda bulunan sapan taşının, genellikle taş veya pişmiş topraktan üretilen nadir bir kurşun örneği olduğunu belirtti. Daha önce 2018 yılında da bir tane bulduklarını, ancak yüzeyde olduğu için tarihleme yapamadıklarını vurguladı. Bulunan sapan taşı, yaklaşık 3 bin 300-3 bin 400 yıl öncesine, Son Tunç Çağı ile Erken Demir Çağı arasına tarihleniyor ve öldürücü bir silah işlevi görüyor.

Kurşun sapan taşlarının örnekleri genellikle Kıbrıs ve Girit Adası kökenli olup, Girit’teki Minos kültürüne ait Knossos yerleşiminde de bulunmuştur. Sazcı, gelibolu yarımadasında savaşlar sırasında atılan milyonlarca kurşun arasında bu sapan taşının bölgedeki en eski kurşun örneği olduğunu ifade etti. 2018 yılında bulunan sapan taşının 43 gram, bu yeni buluntunun ise 33-34 gram ağırlığında olduğunu belirtti. Kurşun, bir insana isabet ettiğinde delip geçebilecek ya da kalıcı hasar verebilecek bir yapıya sahip.