Sudan’da Mısır taktiği mi?

Abone Ol

Yaşam koşullarının her geçen gün daha da zorlaşmasına ve kötü yönetime karşı halkın değişim talebiyle sokaklara inmesi üzerine zor günler geçiren Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El-Beşir, ülkede izinsiz gösteri, yürüyüş ve grev yapılmasını yasakladı.

Ömer El-Beşir, birkaç gün önce de federal hükümeti ve yerel hükümetleri feshederek Sudan’da bir yıl süreyle olağanüstü hal ilan etmişti.

Siyasi partilere, silahlı gruplara ve gençlere diyalog çağrısı yapan El-Beşir, ordunun ülke ve halkın hamisi olacağını vurgulayarak, alınan kararları bizzat takip edeceğini söyledi.

Valileri görevden aldı ve yerlerine askerleri atadı.

Sudan’da yaşanan gelişmeler ve Ömer El-Beşir’in kararları üzerine Arap sokağında yapılan yorumlar, Mısır’da Hüsnü Mübarek’in devrilmesi sürecinde yaşananların Sudan’da tekrarlanmakta olduğuna işaret ediyor.

Mısır’da protesto gösterileri üzerine Mübarek seçimlerde yeniden aday olmayacağını söylemiş ve yetkilerini yardımcısı Ömer Süleyman’a devretmişti.

Gösterilerin arkası kesilmeyince de istifa ederek yönetimi Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi’ne bırakmıştı.

Ömer Süleyman’ın “Mübarek yetkilerini orduya devretti” açıklaması Tahrir Meydanı dolduran göstericiler tarafından coşkuyla karşılanmıştı.

Mübarek’in istifasının demokrasinin zaferi olmadığını, Mısır ordusunun Mübarek’i feda ederek askerin vesayetini tahkim ettiğini o gün çoğu kimse fark edememişti.

Sudan’da protesto gösterilerinin sürmesi üzerine Ömer El-Beşir’in önceki kabinede savunma bakanı olarak görev yapan Orgeneral Avad Muhammed Ahmed Bin Avf’ı cumhurbaşkanı birinci yardımcılığı görevine ataması “El-Beşir de Mübarek gibi yetkilerini yardımcısına mı devredecek?” sorusunu gündeme getirdi.

Sudan Cumhurbaşkanı’nın önemli kararlar aldığı ve kamuoyuna açıklayacağı duyurulunca, istifa edeceği veya en azından iktidar partisinin başkanlığını bırakacağı yönünde bir beklenti oluşmuştu.

Fakat El-Beşir, beklentileri boşa çıkararak koltuğu bırakmaya niyetinin olmadığını gösterdi.

OHAL ilanına rağmen devam eden gösterilerin Sudan Cumhurbaşkanı’nın izinsiz gösterileri yasaklama kararının ardından da sona ermesi beklenmiyor.

Gösterilerin devam etmesi halinde Ömer El-Beşir ne yapacak?

Beşşar El-Esed gibi koltuğu bırakmamakta ısrar mı edecek yoksa tıpkı Mübarek’in yaptığı gibi yönetimi orduya mı bırakacak?

Arap gözlemcilere göre ikinci senaryonun gerçekleşmesi ihtimali daha güçlü.

Çünkü Sudan’da karmaşa ve istikrarsızlığın kontrol edilemez hale gelmesi başta Mısır olmak üzere bölge ülkelerini derinden etkiler.

Dolayısıyla Ömer El-Beşir’i Mısır taktiğine Abdülfettah Es-Sisi’nin ikna ettiği önü sürülüyor.

Mısır darbesini finanse eden Arap Baharı karşıtı Körfez ülkeleri, Yemen’de devrimin başarılı olmasını önlemek için Ali Abdullah Salih’in bir takım güvenceler verilerek görevi bırakmasını sağlamıştı.

Koltuğunu koruyamayacağı kesinleşirse benzer güvenceler verilerek Sudan Cumhurbaşkanı’ndan da sahneden inmesi talep edilebilir.

Böylece askeri vesayetin devamı garanti altına alınmış olur.

Sokakları dolduran göstericiler de zafer kazanmış olma hissiyle evlerine dönerler.

Tahrir Meydanı’nı dolduran Mısırlı göstericiler Mübarek’in istifasının ardından devrim mücadelesini yarıda bırakarak ölümcül bir hataya imza atmışlardı.

Sudanlı göstericiler de Ömer El-Beşir’in istifasıyla yetinip Mısır halkının düştüğü hatayı tekrarlar mı?

Bekleyip göreceğiz.