Dünya

Soykırıma dur denilmeli!

Nelson Mandela’nın torunu Nkosi Zwelivelile Mandela, Diriliş Postası’na yaptığı açıklamada, Gazze’deki İsrail soykırımın sona ermesi için gerekli politikalar üretilmesinin gerektiğini vurguladı.

Abone Ol

Tuğçe Huy (Özel Haber)

Avrupa Müslüman Forumu (AMF), İstanbul’da bir araya gelerek önemli bir toplantı gerçekleştirdi. İşgalci İsrail’in Gazze’deki katliamlarını durdurmak için harekete geçme çağrısı yapan AMF, İsrail’in, Paris 2024 Yaz Olimpiyatları’na katılmasını engellemek ve dünyanın Filistin meselesine uyguladığı çifte standardı ortaya çıkarmak üzere “Büyük Paris Yürüyüşü” gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Avrupa Müslüman Konseyi Üyesi Lauren Booth ve Nelson Mandela'nın torunu, Filistin Küresel Zirvesi'nin Öncüleri Konseyi Üyesi Nkosi Zwellile Mandela, Diriliş Postası’na özel açıklamalarda bulundu. 

“Artık bağımsız medya yok”

Batı ülkelerin Filistin konusunda uyguladığı çifte standardı değerlendiren Avrupa Müslüman Forumu Konseyi Üyesi İngiliz Gazeteci Lauren Booth, “Artık bağımsız bir medya yok, müşteri bir medya var. Bu açık bir durum. Müşteri medya, işgalci İsrail’in yaptıklarına karşı gerçek içeriği ve gerçek direnişi bastırmak için çeşitli hükümet ve kurumların etkisi altında oldukları anlamında gelir. Dolayısıyla bu tür medyanın görevi aslında gerçeği bastırmaktır, haberleştirmek değildir.” dedi. 

“ABD toplumu değişime girdi”

Gazze konusunda ABD’de büyük bir değişim yaşandığını vurgulayan Booth, “Amerika’daki protestolar şu anda yaşanan siyasi sistem açısından derin bir rahatsızlık yaratıyor. ABD’deki gençler binlerce kilometre uzaktaki bir dava uğruna potansiyel kariyerlerinden, diplomalarından ve geçim kaynaklarından vazgeçiyor. Bu isteklerini hafife almamalıyız. Bu, Amerikan sivil toplumunda çok büyük bir değişimdir. Ve hükümetler de, muhalefet de bunu biliyor. Demokratlar ve Cumhuriyetçiler bundan korkuyorlar ve korkmalılar da” şeklinde konuştu. 

“Filistin meselesi çok değerli”

Nkosi Zwelivelile Mandela, “Filistin meselesi çok değerli. Büyükbabam Nelson Mandela’nın da kalpten bağlı olduğu bir meseleydi. Filistin meselesi bizim zamanımızın en büyük ahlaki sorunudur. Ama birçok ülke ve birçok insan bu konuda sessiz kaldı. Bu nedenle Güney Afrika’nın kendi deneyimlerinden ve yaşadıklarından çıkarılacak derslerimiz var. Biz bu şekilde Filistin’deki işgali ve Gazze’deki terörizmi görebiliyoruz. Filistin’deki sorunun nasıl çözüleceğini ve Gazze’de şahit olduğumuz soykırımın sona ermesi için gerekli politikalar üretmeli ve bunu gündeme getirmeliyiz.” dedi.

“Katliamı izlemeyin”

Mandela, “İslam dünyası ve Arap ligi kardeşleri öldürülürken oturup izliyor. Biz onları korumak istiyoruz. Afrika ülkeleri ve eyaletleri Lisutu, Eavatini, Mozambik, Botsvana, Namibya gibi ülkeler, Güney Afrika’yı apartheidden kurtulana kadar destekledi. Onlar eğer sessiz kalırlarsa bir sonraki kurban olacaklarını çok iyi biliyorlardı. Bu yüzden tüm İslam ülkelerini ve Arap ligini Filistin’de soykırıma uğrayan kardeşleri için dayanışma göstermesi için çağrıda bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Paris Olimpiyatlarından İsrail men edilmeli”

Paris Olimpiyat Oyunları'nda Komite üyelerinin takındığı çifte standardı eleştiren Avrupa Müslüman Forumu Başkanı Abdul-Vakhed Niyazov, "Lozan'da, Olimpiyat Komitesi'nin çifte standartlarını protesto etmek amacıyla 3 hafta boyunca saat 9-18 arası zamansız gösteriler düzenlenecek. Şu anda Olimpiyat Komitesi binası önünde ve çevresinde protestocular toplanmış durumda.” dedi. AMF Organizasyon Komitesi Türkiye Temsilcisi Rüstem Hamidoğlu da, “İsrail’in Paris Olimpiyatlarından men edilmesi gerekiyor bunun için basın mensuplarına çok iş düşüyor. İsrail’in olimpiyatlara katılması çok büyük bir ayıp.” şeklinde konuştu.