Dünya

Sosyalistlerden Von der Leyen Komisyonu'na uyarı

Avrupa sosyalistleri, yeni AB yürütmesinin ilerici öncelikleri yansıtmayacağı ve sosyal politikaların şekillendirilmesinde dışlanacakları endişesini taşıyor.

Abone Ol

Avrupa Parlamentosu'ndaki sosyalistler, Ursula von der Leyen'in yeni Avrupa Komisyonu kadrosunun sızdırılan raporlarına tepki gösterdi. Avrupa Halk Partisi'nin (EPP) istihdam, sosyal işler ve yeni oluşturulan konut portföyü gibi kilit görevleri alacağı haberleri, sosyalistlerin bu dönemde söz hakkı bulamayacağı kaygısını artırdı. 

Geçtiğimiz hafta Euronews tarafından yayımlanan sızdırılmış belgelerde, Avusturya'dan Magnus Brunner ve Hırvatistan'dan Dubravka Šuica gibi isimlerin bu portföylere atanacağı iddia edilmişti. Bu atamalara karşı çıkan Sosyalist Grup Başkanı Iratxe Garcia, “Sosyal haklara bağlılığı tartışmalı olan birinin istihdam komiseri yapılması kabul edilemez,” şeklinde açıklama yaptı.

Sosyalistlerden İlerici Bir Aile Talebi

Sosyalistler, istihdam portföyünün "ilerici aileden" birine verilmesi gerektiğini belirtti. Şu anda, İspanya’dan Teresa Ribera'nın önemli bir pozisyonda olacağı düşünülüyor, ancak Danimarka'dan Dan Jørgensen, Malta'dan Glenn Micallef ve Romanya'dan Roxana Mînzatu gibi diğer sosyalist adayların daha az etkili görevler alması bekleniyor.

Sosyalistlerin gündeminde yer alan bir diğer önemli konu ise Komisyon’un, La Hulpe Bildirgesi'ni ve Avrupa Sosyal Haklar Sütunu'nu temel alarak, sosyal Avrupa’nın geleceğine yönelik taahhütte bulunması. Bu belge, von der Leyen ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola tarafından da onaylanmış durumda.

Komisyondaki Cinsiyet Dengesi ve Yeni Atamalar

Sosyalistler, cinsiyet dengesini de yakından takip ediyor. Von der Leyen’in Ağustos ortasına kadar sadece dört kadın aday gösterilmiş olmasına rağmen, siyasi baskılar sonucu en az 11 kadın komiserin göreve geleceği bildirildi. Ayrıca, aşırı sağdan Raffaele Fitto’nun yürütme başkan yardımcılığına atanması da sosyalistlerde rahatsızlık yaratıyor. García, ECR partisinin bu kadar etkili bir göreve getirilmesinin sosyalistlerin desteğini zora sokacağını ifade etti.

Avrupa Parlamentosu'ndaki ikinci büyük grup olan sosyalistler, Ursula von der Leyen'i daha önce desteklemişti. Ancak Sosyalist Enternasyonal Başkanı Stefan Löfven, "Destek çekimizin bir sınırı var. Yeni Komisyon, hem politika hem de ilke açısından beklentilerimizi karşılamalı," dedi.