Gündem

Son günlerde maden kazaları sıklaştı! Nedeni: Unutulması…

Geçtiğimiz günlerde Erzincan’ın İliç ilçesinde altın madeninde toprak kayması yaşanmış ve 9 işçi göçük altında kalmıştı. Henüz bu işçilere ulaşılamazken Türkiye şimdi de yeni bir maden kazasıyla karşılaştı. Elazığ'ın Alacakaya ilçesinde krom maden ocağında meydana gelen kazanın nedeni henüz bilinmiyorken, göçük altında kalan 4 işçiden 2’si kurtarıldı 2’si için ise arama çalışmaları sürüyor. Peki, son zamanlarda meydana gelen maden kazaları bize ne mesaj veriyor.

Abone Ol

DEMET İLCE / MUHABİR

Türkiye’nin gündeminden ne yazık ki maden kazaları düşmüyor. İliç’te göçük altında kalan 9 işçinin acısını yaşarken, şimdi de yeni bir felaketle karşı karşıyayız. Türkiye, en çok maden kazalarının meydana geldiği ülkelerin başında geliyor. İşçi sağlığı ve güvenliğine yönelik alınan önlemler ne yazıki ki yetersiz kalıyor ya da kurallara uyulmuyor. Denetimsizlik de cabası. TMMOB Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ayhan Yüksel, meydana gelen bütün kazaların ortak nedeninin “madencilik bilim ve tekniğine uyulmaması ve iş güvenliği önlemlerinin alınmaması” olduğunu açıkladı.

MADEN KAZALARINA NEDEN OLAN ÜÇ ÖNCÜ FAKTÖR

“Madencilik bilim tekniğine uyulmadığında, her an kaza olabilir.” diyen Yüksel, madenciliğin riskleri barındıran bir meslek olduğunu hatırlatarak, kurallara uyulmadığında mutlaka bu tarz olaylar yaşanacağını dile getirdi. “Olaylar tek tek incelendiğinde hepsinin teknik bir nedeni vardır ama sonuçta üç önemli faktör karşımıza çıkıyor” diyen Yüksel, bunları şöyle sıraladı:

“Bilim ve tekniğe uymamak, iş güvenliğini bir maliyet olarak görüp iş güvenliği önlemlerinden, yatırımlarından kısmak ve kar artırmak için üretim zorlaması yapmak.”

“KAZALARIN ARTMASININ SEBEBİ UNUTULMASI”

Maden kazalarının dönem dönem sıklaştığı, uzun zaman olmadığını da belirten Yüksel, neden belirli dönemlerde maden kazalarının arttığını şu sözlerle dile getirdi:

“Muhtemelen büyük olaylar olduktan sonra sektör, kendisine çekidüzen veriyor, önlemleri arttırıyor ama insanımız unutkan. İşleri eksik yapmaya başladıkları anda kazalar peş peşe geliyor.”

5 bin üzerinde maden ocağımız olduğunu söyleyen Yüksel, dikkat edilmediği anda her an hepsinde kaza olabileceğini de söyledi. “Çünkü madencilik sektörü doğası gereği riskli bir sektör. Maden Mühendisliği bilim ve tekniği bunları çözebilecek bilgi ve birikime sahip. Yeter ki bilimsel kuralları uygulasınlar. İnsan yaşamını ve çevreyi dikkate alsınlar. Hepsi önlenebilir.” diyen Yüksel, kazaların artmasının sebebinin unutulması olduğunu ifade etti. Yüksel, “Bu kazalar bir günde alınmayan önlemlerden meydana gelen kazalar değil, zaman dilimi içerisinde birbirini tetikleyen birkaç faktörün bir araya gelmesiyle meydana geliyor. Her faktör tespit edilip gerekli önlemin alınması gerekiyor.” dedi.

“BÜTÜN MADEN KAZALARININ NEDENİ BELLİDİR”

İliç’te altın madeninde, Alacakaya’da ise krom madeninde kaza yaşandı.  Yüksel, mermer ocağında, taş ocağında ya da kömür ocağında da maden kazası meydana gelebileceğini, türünün fark etmediğini belirterek “Her ocağın kendine göre riskleri vardır. Bu riskler tespit edilip tehlikeye dönüşmeden çözülmesi gerekir. Bütün maden kazalarının nedeni bellidir. Ana nedeni madencilik bilim ve tekniğine uymamak, iş güvenliği önlemlerini almamaktır.” ifadelerine yer verdi.