Gündem

Sokak hayvanları meselesinde kesin çözüm kısırlaştırma!

Türkiye gündeminde uyutma tartışmaları devam ederken sokak hayvanları popülasyonuna ilişkin Diriliş Postası olarak uzmanlardan görüş aldık. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Veteriner Hekim Mevlüt Maytalman, sokak hayvanları meselesinde "kısırlaştırmanın" kesin çözüm olduğunu söyledi.

Abone Ol

Tuğçe Huy - Diriliş Postası 

Büyükşehir belediyesinde çalıştığı dönemde yıllık 20 ila 25 bin arasında kısırlaştırma gerçekleştirdiklerini  belirten Maytalman, bu sayede popülasyonu belirli bir düzeyde kontrol altına alabildiklerini ifade etti.  Ancak pandemi süreciyle birlikte kısıtlamalar ve esnek çalışma saatleri nedeniyle bu sürecin aksadığını belirten Maytalman, ayrıca, bazı belediyelerin yeterince soruna eğilmediğini de ekledi. Maytalman, "Uyutmak hiçbir zaman çözüm değil; geriden gelen kaynak durdurulmadığı sürece bu popülasyon sürekli artacak” dedi.

Maytalman: “Önce çocuklara yöneliyorlar çünkü…”

Maytalman, sokak köpeklerinin kendilerine bir saldırı ya da tehdit unsuru oluşmadan insanlara saldırmasının nedenlerini konusunda köpeklerin korkan kişileri anladığını, doğal olarak çocuklar da korkup kaçtığı için köpeklerin ilk onlara yöneldiklerini belirtti. Normal şartlarda bir sokak köpeğinin bir insana kolay kolay saldırmayacağının altını çizen Maytalman, sürü halinde gezen alfa köpeklerin, sürü liderleri olduğunu ve bu sürü liderlerinin alınmasıyla sürünün dağıldığını söyledi.

Hayvan popülasyonunun birkaç ay değil, birkaç yıl içerisinde halledilebilecek bir mesele olduğunu belirten Maytalman, bir anda popülasyonun dengesini bozmanın iyi olmayacağını belirterek kendisinin de günlük 30 ameliyat yaptığını, hayvanların yakalanması, barınağa alınması, operasyon sonrası bakımı gibi süreçlerin uzun sürdüğünü ifade etti.

Maytalman: Alınabilecek önlemler

Maytalman, hayvan popülasyonunu kontrol altına alma konusunda 4 ayrı alana dikkat çekerek şu önerileri sıraladı:

1. Kısırlaştırma

2. Sahiplendirme

3. Sahiplenen kişileri kontrol ederek sokağa hayvan atılmasını engellemek

4. Kaçak üretimleri engelleme

Kalafatoğlu: "Ölüm Alternatif Değil"

Toplumsal bir mesele haline gelen sokak hayvanları meselesinde gündeme gelen köpek saldırılarında uyutma tartışmaları devam ederken, konuya dair İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi Eski Başkanı Deniz Tavşancıl Kalafatoğlu, "Ölüm alternatif değil" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerini doğru bulduğunu bildirdi.

Konuşmasında çözümün anahtarının uyutma değil kısırlaştırma olduğunu belirten Kalafatoğlu, uygulamanın da hayvan severlerle birlikte yapılması gerektiğini, hayvan severlerin hayvanlarını tanıdığı ve yardımcı olabileceğini, ancak saldırgan hayvanların ise bakım evlerine alınması gerektiğini belirtti.

Kalafatoğlu: 1390 belediyeden sadece 290’ında bakım evi var!

2004 yılında çıkarılan Hayvanları Koruma Kanunu'nun 2021'de güçlendirildiğini ve belediyelere görevler verildiğini hatırlatan Kalafatoğlu, bu görevler arasında bakım evlerinin yapılması, kısırlaştırma ve denetimlerin yer aldığını belirtti. Ancak 1390 belediyeden sadece 290'ında bakım evi bulunduğunu ve bu durumda belediyelerin %83'ünün kısırlaştırma görevini yerine getiremediğine dikkat çeken Kalafatoğlu, sonuç olarak kısırlaştırma oranının düşük kaldığını altını çizdi.

Diğer yandan kaçak satış yapıldığına dikkat çeken Kalafatoğlu, aynı zamanda kayıt dışı üretim ve terk etme davranışlarının da sorunun bir parçası olduğunu söyledi. 

Kalafatoğlu: "Çözümün anahtarı kısırlaştırma"

Bu sorunla başa çıkmak için öncelikle seferberlik halinde kısırlaştırma yapılması gerektiğini savunan Kalafatoğlu, mevcut yasaların uygulanmaya başlanması bile soruna bir nebze çözüm getirebileceğinin altını çizdi. Ülkede 34 veterinerlik fakültesi ve yılda 833 veteriner hekim mezun olduğuna dikkat çeken Kalafatoğlu, her veteriner hekimin günde 20 hayvanı kısırlaştırması durumunda 6 ayda 3 milyon hayvanın kısırlaştırılabileceğini ve bu konuda hayvan severlerle birlikte çalışılması gerektiğini, hayvanseverlerin hayvanlarını tanıdığı ve yardımcı olabileceği, ancak saldırgan hayvanların ise bakım evlerine alınması gerektiğini vurguladı.

Kalafatoğlu: Mevcut Yasa Yeterli mi?

Mevcut yasanın yeterli olup olmadığı sorusuna ise, kısırlaştırma yapılmaması ve sürüler halinde hareket eden hayvanların olması nedeniyle mevcut yasanın sorunu çözmeyeceğini belirten Kalafatoğlu, alfa köpeklerin kısırlaştırılması ve hayvanseverlerle birlikte işletilecek bakım evleri ile sorunun çözülebileceğini belirtti.

Karaağaç: İBB, 3 yılda 42 bin 500 hayvanı kısırlaştırdı

Diğer yandan sokak hayvanlarının İstanbul bazında ne tür çalışmalar yapıldığına dair bilgi veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Veterinerlik Hizmetleri Müdürü Fevzi Karaağaç, İBB'nin sokak hayvanları popülasyonunu kontrol altına almak ve hayvan sağlığı hizmetlerini geliştirmek amacıyla yürütülen çalışmaları bir bir anlattı.

Kısırlaştırma ve aşılama çalışmaları

2020 yılında 20 bin civarında olan kısırlaştırma sayısının, 2021-2023 yılları arasında 42 bin 500’e çıktığını belirten Karaağaç, Bu çalışmaların hem kedi hem de köpekleri de kapsadığını belirtti.  Ayrıca, İBB’nin her yıl yaklaşık 50 bin kuduz aşısı ve 180 bin muayene işlemi gerçekleştirdiğinin altını çizen Karaağaç, yıllık olarak 65-70 bin sahipsiz hayvana çip yerleştirildiğini söyledi.

İstanbul’da 6 geçici hayvan bakım evi bulunuyor

İstanbul’da İBB’ye ait 6 geçici hayvan bakım evi ve 1 aşılama tedavi merkezinin bulunduğunu söyleyen Karaağaç, Sarıyer’de iki geçici hayvan bakım evi bulunduğunu ve her birinin de 350 dönümlük alanlara sahip olduğunu belirterek, Kemerburgaz ve Tepeören’deki bakım evlerinin 7/24 hizmet verdiğini açıkladı.

Hayvan saldırıları ve davranış bozuklukları

Konuya ilişkin açıklamalarının devamında önemli bir konuya değinen Karaağaç, hayvan saldırıları ve davranış bozuklukları konusunda şu açıklamalarda bulundu:

Hayvan saldırılarıyla ilgili şikayetler hem ilçe belediyelerinde hem de Büyükşehir Belediyesi’nde ele alınıyor. Isırma ve şüpheli temas durumlarında hayvanlar 10 günlük gözlem altına alınıyor ve kuduz semptomları açısından izleniyor. Gerekirse Pendik Veteriner Araştırma Hastanesi’nde kuduz testi yapılıyor. Rehabilitasyon, kısırlaştırmanın yanı sıra anormal davranış gösteren hayvanlar için de tıbbi çalışmaları içeriyor.