Dünyada coğrafi bölgelere göre topraklar da çeşitlilik göstermektedir. Farklı toprak sınıflandırmaları olmakla birlikte Türkiye’de de yaygın olarak kullanılan iki sınıflama sistemi; genellikle eski ve yeni toprak sınıflandırma sistemi olarak bilinmektedir. Eski toprak sınıflandırma sisteminde topraklar, Zonal, İntrazonal ve Azonal olmak üzere üç büyük gruba ayrılmaktadır. Peki Soğuk ve nemli bölgelerin iğne yapraklı orman sahasında oluşan toprak türü hangisidir? Podzolik topraklar hangi grupta yer almaktadır? işte detaylar...
TOPRAK TİPLERİ NELERDİR, KAÇA AYRILIR?
Yeryüzündeki topraklar iklim koşulları, kayaçların yapısı, yer şekilleri ve dış güçlerin etkinliğine göre üç ana gruba ayrılmaktadır. Bunlar zonal, azonal ve intrazonal topraklardır.
Zonal (Yerli) Topraklar genellikle düz ve az eğimli yerlerde oluşmuş topraklardır. Ana kayaların, yerinde ayrışmasıyla oluşurlar. Zonal topraklar, Laterit Topraklar, Kırmızı Topraklar (Terra-rossa), Kahverengi Orman Toprakları, Podzol Topraklar, Tundra Toprakları, Çöl Toprakları, Kahverengi ve Kestane Renkli Bozkır Toprakları ve Çernezyom Topraklar (Kara topraklar) olmak üzere 8'e ayrılır
Azonal Topraklar (Taşınmış Topraklar) Bulundukları yerlerden akarsu, rüzgârlar ve buzullar tarafından taşınarak çukurluk alanlarda biriktirilen topraklardır. Bu topraklarda Alüvyal Topraklar, Kolüvyal Topraklar, Regosoller, Lösler ve Morenler olmak üzere kendi içinde 5'e ayrılmaktadır.
İntrazonal Toprakların oluşmasında yer şekilleri ve ana materyaller etkili olmuştur. Bu topraklarda bütün katmanlar gelişmemiş olup A ve C horizonlarına sahiptir. Bu topraklar ise Halomorfik Topraklar, Hidromorfik Topraklar, Kalsimorfik Topraklar (Vertisoller- Rendzinalar) olmak üzere 3 gruba ayrılmaktadır.
SOĞUK VE NEMLİ BÖLGELERİN İĞNE YAPRAKLI ORMAN SAHASINDA OLUŞAN TOPAR TÜRÜ NEDİR?
Podzol Topraklar, soğuk nemli bölgelerin iğne yapraklı orman sahasında oluşan topraklardır. Yıkanma fazla olduğundan mineral bakımından fakirdir ve kül renginde olan topraklardır. Sibirya, Kuzey Avrupa, İskandinavya Yarımadası ( İsveç, Norveç, Finlandiya) ve Kanada’da görülür.