Dünya

Sky News'in araştırması, katil İsrail'in 6 yaşındaki Hind'in ölümüyle ilgili iddialarını yalanladı

Sky News'in araştırması, 6 yaşındaki Hind Receb'in ölümüne ilişkin İsrail ordusunun iddialarını çürüttü. Olayda, Hind'in bulunduğu aracın ve ambulansın hedef alındığı detaylandırıldı.

Abone Ol

İngiliz haber kanalı Sky News, 29 Ocak'ta 6 yaşındaki Hind Receb'in de aralarında bulunduğu 7 kişinin yer aldığı aracın ve onları kurtarmaya giden ambulansın vurulmasıyla ilgili olarak İsrail ordusunun açıklamalarını yalanlayan kapsamlı bir araştırma yayımladı. 

Araştırma, görgü tanıkları, aile üyeleri ve uydu görüntülerine dayanarak, Hind’in yanı sıra diğer 6 kişinin bulunduğu aracın güvenli bölgeye gitmek amacıyla hareket ettikten yalnızca 10 dakika sonra İsrail ordusunun hedefi haline geldiğini ortaya koydu. Araç, bulunduğu noktadan sadece 350 metre uzaklaşabildi ve o andan itibaren İsrail ordusunun hedefi olmaya devam etti. Kurtarma çabaları da bu süreçte güvenlik endişeleri nedeniyle başarısız oldu.

Hind'in annesi Wissam Hamada'nın gözleri önünde gerçekleşen saldırıda, arabada bulunan 15 yaşındaki Layan, annesini aradı. Layan, görüşme sırasında “Etrafımızdalar, yaklaşıyorlar” diyerek durumu aktardı. Ancak görüşme kesildi ve devam eden aramalarda bu sefer Hind telefona yanıt verdi, sadece kendisinin hayatta olduğunu belirtti.

Filistin Kızılayı, ambulans göndermek için İsrail ordusundan izin almaya çalıştı. İzin çıktıktan sonra, ambulans araca yaklaşırken vuruldu ve içindeki iki sağlık personeli hayatını kaybetti. Vurulmadan önceki son iletişimlerinde sağlık personeli, “Kız işte orada” diyerek durumu bildirdi.

Sky News’in araştırması, uydu görüntüleriyle İsrail ordusunun olay günü bölgedeki askeri varlığını da ortaya koydu. Olayın gerçekleştiği yerde, İsrail ordusuna ait 15 askeri aracın görüntülenmesi, ordunun olay gününde bölgede askerlerinin bulunduğu yönündeki iddiaların aksini gösterdi.

Araştırma, ambulans ve Hind'i taşıyan aracın yüksek kalibreli mermilerle vurulduğunu ve araçta çok sayıda kurşun deliği bulunduğunu da belirtti. Ayrıca, Filistin Kızılayı, İsrail ordusunun askeri bölge ilan ettiği yerlerde sağlık hizmeti vermek zorunda kaldıklarını ve artan sağlık personeli ölümleri nedeniyle yalnızca İsrail'le koordinasyon içinde hareket ettiklerini vurguladı.