Siz de böbrek taşına aday mısınız ?

Abone Ol

Sağlık problemlerinin ve hastalıkların  temeline baktığımızda genel olarak hepsinin doğrudan veya dolaylı bir şekilde beslenme ile ilgili olduğunu görmekteyiz. Yapılan bilimsel araştırmalar  her geçen gün bize daha net ve farklı yönlerden bunların bağlantılarını ve nasıl bir mekanizma ile yediklerimizin bizi hasta ettiğini açıkça göstermektedir.

Aslında bunca araştırma ve bilgi dağarcığımızdaki artış ile hastalıklardan uzak kalmanın daha kolay olmasını beklemek gerekirken, dünya geneline ve ülkemize baktığımızda hastalıkların ve özellikle kronik hastalıkların  hem daha erken yaşlarda başladığını ve hem de sıklığının daha çok arttığını görmekteyiz. Böbrek hastalıkları ve böbrek taşları da maalesef bunların arasında bulunuyor.

Burada, hem bu konuyla ilgili tedbir almanızı, hem de  hayatınızda mevcut sağlık problemlerinizi azaltmaya yönelik olumlu değişimler yapmanızı sağlayacak önemli bilgileri ve araştırma sonuçlarını sizinle paylaşıyorum.

-Ülkemizde erişkinlerde %10-15 oranında böbrek taşı görülüyor. Ancak son 3 yılda çocuklarda da böbrek taşı görülme oranı % 3-5 ten % 7-8 e yükselmiş durumda.

-Böbrek taşları erkeklerde 3 kat daha fazla görülmektedir. Bu taşların %80 i kalsiyum bileşimli taşlardır.

-Beslenmede yapılan yanlışlar yani,  yetersiz su alımı, hazır mama ve her çeşit hazır gıdalarla beslenme, asidik ve aşırı şekerli içecekler,  fazla tuz tüketimi, protein oranı yüksek beslenme, hayvansal gıdalarla ( et, süt, yumurta ve türevleri) yoğun beslenme, lif oranı az beslenme tarzları böbrek taşı oluşumuna zemin hazırlamakta ve hızlandırmaktadır.

-Hareketsizlik, aşırı kilo, obezite, diyet yaparak hızlı kilo vermek  böbrek taşı  oluşma riskini  arttırmaktadır.

-Özellikle yaz aylarında böbrek taşı vakalarında artış görülür. Hava sıcaklığında artış ve buna bağlı terleme ile vücudun susuz kalması idrarın yoğunluğunu arttırır. Beslenme faktöründeki olumsuz etkenler ve mineral kaybı ile taş oluşumu hızlanır.

-Kafeinli içeceklerin fazla tüketilmesi, böbrek taşı oluşumunu arttırabilmektedir.

-Obezite cerrahisi ve mide küçültme ( bariatrik) ameliyatlarını takiben vücudun iyi beslenememesi  ve mineral eksikliği sebebiyle böbrek taşları ve kronik böbrek hastalıkları riski artmaktadır.

-Yüksek oranda lifli gıdalar, bitkisel protein ve baklagiller, meyve- sebze oranı yüksek ve sağlıklı yağlardan zengin beslenme böbrek taşı oluşumunu azaltmaktadır.

-Diyabet, insülin direnci , metabolik sendrom, hipertansiyon gibi ciddi sağlık problemleri,  böbrek taşı oluşumunu arttırmaktadır.

– 12 yaş altı astımlı çocuklarda böbrek taşı görülme riski 3 kat daha yüksektir. Benzer  şekilde böbrek taşı olan çocuklarda  astım riski 5 kat daha artmaktadır.

-Böbrek taşları,   kalp krizi, felç ve kalp-damar hastalıkları  riskini arttırmaktadır.

-Bazı ilaçlar ( ağrı kesiciler, antibiyotikler ve mide asidini azaltan ilaçlar vb ) da böbrek taşına zemin hazırlamaktadır.

Yazarın web adresi: www.emineakin.com