Gündem

Sivil Türkiye’nin güçlü ordusu

Abone Ol

Asker diktasının dayatıldığı, tansiyonun düşmediği, krizlerin klasikleştiği Yüksek Askeri Şûra, bu sefer sivil ağırlıklı olarak Başbakan Yıldırım başkanlığında yapıldı. Yaşar Güler Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na, Hasan Küçükakyüz Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na, Adnan Özbal ise Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na atandı.

80 milyonun dikkat kesildiği, Türkiye’nin bekası konusunda en kritik toplantılardan biri olan Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplandı. Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü’nde yapılan bu yılki YAŞ, klasik toplantıların dışına çıktı, bu sefer asker dayatması, gerginlik ve kriz yoktu; tarihin ilk sivil ağırlık toplantısı yapıldı. Toplantıda Yıldırım’ın dışında 5 başbakan yardımcısı ve 4 bakan bulunurken, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve 3 kuvvet komutanının katıldığı tarihi YAŞ, 4 saat sürdü. Yüksek Askeri Şura’da alınan kararlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

KUVVET KOMUTANLARI DEĞİŞTİ

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal’ın emekli olduğunu ifade eden Kalın, görev sürelerini tamamlayan isimlerin yerine Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Orgeneral Yaşar Güler’in, Deniz Kuvvet Komutanlığı’na Koramiral Adnan Özbal’ın, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ise Orgeneral Hasan Küçükakyüz’ün atandığını duyurdu.

Milli Savunma Bakanlığı ise 6 general/amiral bir üst rütbeye, 61 albay ise general/amiralliğe terfi ettiğini, 8 generalin görev süreleri bir yıl, 168 albayın görev süreleri ise iki yıl uzatıldığını açıkladı.

Yaşar Güler’in Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanması, Hulusi Akar’ın Genelkurmay Başkanlığı süresini tamamlanmasının ardından göreve gelmesinin önünü açtı.

Ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan YAŞ üyeleri onuruna Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde akşam yemeği verdi.

TAARRUZ SÜRECEK

YAŞ’a başkanlık eden Başbakan Yıldırım, toplantının yapıldığı salonda önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin FETÖ-PKK ve DAEŞ ile aynı anda mücadele ettiğini ve başarılı sonuçlar veren taarruz stratejisinin devam edeceğini belirterek, “Bölücü terör örgütü ile mücadele, özellikle son bir yıl içerisinde çok başarılı bir şekilde sürdürülmektedir. Özellikle geçen yıl ağustos başında karar verdiğimiz taarruz amaçlı mücadele stratejisi ve Türk Silahlı Kuvvetleri ile diğer güvenlik birimlerimizin tam bir koordinasyon içerisinde çalışmaları, beklenen sonucu vermiş ve bölücü terör örgütü ile mücadelede çok anlamlı bir seviyeye gelinmiştir” dedi.

ORTAK HEDEF GÜÇLÜ TSK

Türkiye’nin güney sınırlarındaki tedbirlerine devam edeceğini ifade eden Başbakan Yıldırım, caydırıcı bir TSK oluşturmayı hedeflediklerini aktararak, “Bölgede ve dünyada gelişen tehditlere göre kendisini yenileme, savunma ve caydırıcılık kabiliyetini tamamlamaya deruhte etmiş bir TSK, hepimizin ortak hedefidir. Cumhuriyetimizin 100. yılına giderken güçlü millet güçlü ordu anlayışımızın gereğini her alanda yapmanın gayreti içerisinde olacağız” diye konuştu.