Dünya

Sisi'den Gazze için çağrı: "Ateşkes müzakereleri fırsata çevrilebilir"

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Kahire'de Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne ile görüşerek bölgede tansiyonun düşürülmesine yönelik söylemlerde bulundu.

Abone Ol

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Kahire'de Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne ile yaptığı görüşmede, Gazze'deki ateşkes müzakerelerinin, bölgedeki kan dökülmesini durduracak ve bölgenin şiddet sarmalına sürüklenmesini engelleyecek bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Sisi, Gazze'deki savaşın bölgeyi istikrarsızlığa sürüklediğini vurgularken, uluslararası toplumun Filistin devletinin kurulması ve iki devletli çözüm ilkesinin hayata geçirilmesiyle bölgesel tansiyonu düşürme sorumluluğuna sahip olduğunu ifade etti.

Fransa Dışişleri Bakanı Sejourne, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından, bölgedeki tansiyonun düşürülmesi ve ateşkes çalışmalarına katkıda bulunmak amacıyla görevlendirildiğini belirtti.

Sejourne, Lübnan ve İsrail'in ardından Mısır'a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında, Mısır'ın Katar ve ABD ile birlikte Gazze'deki ateşkes için kritik bir arabuluculuk rolü oynadığını vurguladı. Fransa'nın da bölgesel gerilimi sona erdirmeye yönelik çabalara destek verdiğini kaydetti.

Katar, Mısır ve ABD arabuluculuğunda 15-16 Ağustos'ta Doha'da gerçekleştirilen yeni müzakere turunda, çeşitli üst düzey yetkililer bir araya geldi. Ancak Hamas, müzakerelere katılmayacağını açıklamış ve arabuluculardan, daha önce üzerinde mutabık kalınan hususları uygulamaya yönelik bir plan sunmasını ve İsrail'in bu plana bağlı kalacağına dair açık bir taahhütte bulunmasını talep etmişti.