Yaşam

Sınırda kişilik bozukluğu olan biri ile nasıl sağlıklı ilişki kurulur?

Sınırda kişilik bozukluğu (BPD) ile yaşayan kişiler, yoğun duygularını düzenlemede ve stresle başa çıkmada zorluk çekerler. Bu durum, ilişkilerinde yakınlarına karşı saldırgan davranışlara yol açabilir. BPD'li biriyle yaşayanlar, bu durumun ilişki üzerindeki etkisini ve nasıl başa çıkacaklarını bilmekte zorlanabilirler.

Abone Ol

Ufuk Coşkun - Diriliş Postası 

Klinik psikolog Dr. Daniel S. Lobel, BPD'li bir partnerle yaşayanlara ilişkiyi koruma ve daha sağlıklı bir noktaya getirme konusunda tavsiyelerde bulunuyor.

BPD hakkında bilgi edinin:

BPD'li kişiler ve yakınları genellikle kendilerini yalnız hissederler. Bu durum hakkında bilgi edinmek, BPD'li kişinin davranışlarını anlamak ve kendinizi yalnız hissetmemenizi sağlayacaktır. Lobel, BPD'li kişilerin, BPD'si olmayan kişilere saldırmaya ve saldırmaya eğilimli olduklarını belirtiyor. Bu durumun nedenlerini öğrenmek, BPD'li kişinin davranışlarının sizinle ilgili olmadığını anlamanıza yardımcı olacaktır.

Kendinize iyi bakın:

İlişkide ilerleme kaydetmek için öncelikle kendinizi korumak önemlidir. Partnerinizin size zarar vermesini engellemelisiniz. Bağırıldığınızda veya pasif agresif davranışlarla karşılaştığınızda, onlara yardım etmeye çalışmak sizin için güvenli değildir.

İlk adım, refahınız için sınır koymaktır. Partnerinize, "İyi olmadığım sürece seninle olamam ve iyi olmam için, bana zarar vermeni engellemeliyim." deyin. Partneriniz duramayacağını söylerse, profesyonel yardım almanız gerekebilir.

Sınırları belirleyin ve bu sınırlara uyun:

BPD'li kişiler, kendileri için yapmaları gereken şeyleri başkalarından yapmaya çalışırlar. Bu durum, onların sınırlarınızı zorlamasına ve sizin de onlara boyun eğmenize yol açabilir.

Eşinize "Sağlıksız şeylere katılmayacağım." deyin. Bu, evde uyuşturucu veya alkol kullanmamaları konusunda ısrar etmek veya kullanıyorlarsa katılmamak anlamına gelebilir. Eşiniz size bağırıyorsa veya sizi küçümsüyorsa onu terk edin.

Duygusal sınırları da zorlayın:

BPD'li kişiler, yakınlarındaki insanları duygularına kaptırırlar. "Ben öfkeliysem sen de öfkeli olmalısın" düşüncesiyle, diğer kişiyi öfkelendirecek bir durum yaratırlar.

Eşinize "Öfkelisin. Anlıyorum. Öfkeli olduğunu anlamak için öfkeli olmam gerekmiyor. Öfken hakkında konuşabiliriz ama bana bağırıp küfür edemezsin." deyin.

Davranışlarını durduramazlarsa onlara "Bununla kendi başına başa çıkmalısın." diyebilirsiniz.

Sağlıksız bağlantıyı sağlıklı bağlantıyla değiştirin:

Partnerinizin size kötü davranışları, sizinle keyifli şeyler yapma yeteneğinizi azaltır. Bu da bağ kurmayı zorlaştırır.

Olumlu etkileşimler için zaman ve duygusal alan açın. Örneğin, size kötü davrandıklarında uzaklaşın, film izleyin veya birlikte yürüyüşe çıkın. Bunlar sevgiyi göstermenin daha olumlu yollarıdır.

Tutarlı Olun:

BPD'li kişiler sınırları test eder. Bir sınır koyarsanız, sınırı zorlamanın veya ona tecavüz etmenin yollarını arayabilirler.

Tutarlı olmak çok önemlidir. Bir gün sınırı değiştirip onların uymasını bekleyemezsiniz. Kısa vadede bunu daha fazla test edeceklerdir. Ancak, tutarlı olursanız, sınırlarınızı kabul etmeye başlayacaklardır.