Gündem

Sınır güvenliğinin etkinliği teknolojik takviyelerle artırılacak

İçişleri Bakanlığı, sınır güvenliğini artırmak için termal kameralar ve sabit gözetleme sistemleri kuracak, kıyılarda ise yeni kontrol botlarıyla güvenliği güçlendirecek.

Abone Ol

Cumhurbaşkanlığı 2025 Yılı Yıllık Programı kapsamında, sınır güvenliğinin teknolojik takviyelerle güçlendirilmesi hedefleniyor. Türkiye’nin kara sınırlarında 200 yeni termal kamera ve 21 kilometrelik sabit gözetleme sistemleri devreye alınacak. Kıyı güvenliğini desteklemek için ise Sahil Güvenlik birimlerine 6 kontrol botu eklenecek ve elektro-optik gözetleme kabiliyetine sahip bir sahil gözetleme istasyonu kurulacak.

Kıyı güvenliği için sahil güvenlik birimlerine 6 kontrol botu alınacak ve elektro optik gözetleme kapasitesi olan bir sahil gözetleme istasyonu kurulacak. Ayrıca, veri paylaşım altyapısı oluşturularak kurumlar arası veri bütünlüğü sağlanacak, Marmara, Akdeniz ve Karadeniz'de yüzer unsurlar ile sahil tesislerinin iletişim altyapısı güçlendirilecek.

Kara Sınır Güvenliği ve Güvenlik Yolu

2016 yılında başlatılan Sınır Fiziki Güvenlik Sistemleri projeleri kapsamında, Türkiye’nin toplam 2.949 kilometrelik kara sınırının 1.168 kilometresinde güvenlik duvarı, 1.500 kilometresinde ise devriye yolu inşa edilmiş durumda. Ayrıca, sınırların 1.053 kilometresinde aydınlatma, 368 kilometresinde ise kamera ve algılayıcı sistemler kullanılarak güvenlik artırıldı.

Doğu ve Güneydoğu Sınırlarına Teknolojik Takviyeler

Sınırın en riskli kabul edilen Suriye ve İran tarafındaki 1.471 kilometrelik alan boyunca güvenlik önlemleri artırılıyor. Termal kamera sistemleri ile desteklenen gözetleme kuleleri, 2024 yılı sonuna kadar 198’e çıkarılacak. Güvenlik için enerjinin kesintisiz sağlanabilmesi adına ise bugüne kadar doğu ve batı sınırlarına toplam 598 kilometrelik enerji hattı tamamlandı, 62 kilometrelik hat çalışmalarının ise devam ettiği bildirildi.

Trakya Güvenlik Projesi ve Kıyı Güvenliği

Bulgaristan ve Yunanistan sınırında yürütülen Trakya Güvenlik Projesi kapsamında, bugüne kadar 223 kilometrelik devriye yolu tamamlandı, kalan 67 kilometrelik yol yapım çalışmaları ise sürüyor. Kıyılarda ise, Marmara, Akdeniz ve Karadeniz’de sahil güvenliğini güçlendirmek adına iletişim altyapıları iyileştirilerek veri paylaşımı sağlanacak.